Szépen ragyog

2024.05.04. 13:21

Az Egri Csillag, melynek most weekendje tart, megduplázta forgalmát egy év alatt

Nagy érdeklődés, programok sokasága teszi emlékezetessé az idei Egri Csillag Weekendet, amelynek négy napja és a három helyszíne – Szépasszonyvölgy, Macok Bisztró, Dobó tér – közül meghatározó ez utóbbi, ahol is pénteken kora este tartották a weekend hivatalos megnyitó ünnepségét. Az Egri Csillag egyre népszerűbb.

Sike Sándor

A város főterén pénteken és szombaton – a borkóstolás és a hozzá illő finom ételek fogyasztása mellett igen nagy érdeklődés kísérte, kíséri a színpadra lépők műsorát, s cikkünk megjelenése idején érhetnek célba például a Csillag Futam – váltó versenyfutás, amelyben két csapat, 11 borász és 11 borfogyasztó méretteti meg (másfél kilométeres távon) magát – résztvevői, s a győztesek 11 palack Egri Csillaggal lesznek gazdagabbak.

Egyre népszerűbb az Egri Csillag bor, derült ki az Egri Csillag Weekenden
Egyre népszerűbb az Egri Csillag bor, derült ki az Egri Csillag Weekenden
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Ennek a bűvös 11-es számnak a magyarázatát sem meghívókban, sem más felületen nem láttuk, ám portálunknak a dr. Lőrincz Györggyel, a St. Andrea Szőlőbirtok alapító tulajdonosával – még a pénteki megnyitót megelőzően – folytatott beszélgetés során, az általa mondottakból kihallani véltük: 2011 az a bűvös dátum, amióta az Egri Csillag bejegyzett borfajtaként létezik.

A borász egyébként elmondta, hogy az Eger Csillag kiemelt borféleség és megérdemli, hogy minél nagyobb támogatottsággal épüljön. Közel másfél évtizede indult útjára és az volt a legfontosabb cél, hogy minél több egri bortermelő termelje.

– Mi is nagy izgatottsággal jöttünk erre a tavaszi kiemelt programra, várva azt, hogy milyen érdeklődés lesz. Hoztunk klasszikus, de grand superior Eger Csillagot is, de természetesen más borokkal, jelesül bikavérrel is jelen vagyunk – fogalmazott Lőrincz György.
A borász szavaiből kiderült az is, hogy ez a két fajta, amit a birtokukon előállítanak, s éppen a napokban voltak jelen Amerikában egy bemutatón ezekkel a nedűkkel. Szerinte nagyon jó fogadtatásban részesültek.

– Nagyon izgalmas találkozni a fogyasztókkal, s hogy vajon meg tudjuk-e hódítani őket ezekkel a karakterekkel. Természetesen egy ilyen fesztiválon az a nagyszerű lehetőség, hogy tudunk beszélni a borról, s valójában az Egri Borvidékről tudunk információkat átadni.

Ami pedig a Dobó téri megnyitót illeti: az ünnepi külsőségek tökéletesen passzoltak a rendezvény összképéhez. Zsúfolásig megtelt a vármegyeszékhely főtere, s még a környező utcákban is nagy volt a jövés menés, miközben bevonultak az Egri Bikavér Borlovagrend tagjai és az Egri Borbarát Hölgyek a jól ismert díszruhájukban.
Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy a hegyközségi tanács fontos feladatai közé tartozik az eredetvédelem, a minőség javítása, illetve a marketing kommunikáció. Rendezvényeik szigorúan e célok megvalósítását irányozzák elő.

Az elnöki megnyitót követően ünnepélyesen átadták a XXVIII. Egri Borvidéki Borverseny kategória-győzteseinek az oklevelet, illetve a különdíjakat, az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke, D'Ess Erika pedig bejelentette, hogy az idén – vakzsűrizéssel kiválasztva – a Tóth Ferenc Pincészet Egri Csillagát találták legjobbnak a bírálók.

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől, még a megnyitót megelőző beszélgetésből megtudtuk, hogy nincsenek könnyű helyzetben a szőlőtermelől és a borászok. Ennek egyik oka, hogy a borfogyasztás mennyiségi tendenciája lefelé szálló ágban van. Különösen igaz ez a vörös borokra. Az Egri Borvidék abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy az Egri Bikavér esetében nincsen visszaesés, a fogyasztás stagnál, Az Egri Csillag piaci forgalma viszont egy év alatt megduplázódott.

A szombati programban a csillagfutást követően DJ Funk Gears zenéjét hallgathatták a téren, majd ezen a napon is jött a Koccints Egri Csillaggal flashmob este fél hétkor, majd a jelenleg már az első saját lemezükön dolgozó, egri és környékbeli kiváló muszikusokból álló jazz formáció, a Báder Elemér Trió ad koncertet 19 órától. Este nyolctól az Artisjus- és Fonogram-díjas magyar előadó, producer és zeneszerző, a Godfater zenekar tagja, Szebenyi Dániel szóló zongora műsora következik. Fél tízkor kezd játszani a Random Trip & 7S Presents: Vibe Changers ft. Péterffy Lili (Lelle), Krsa (Paso). Az esti program térenével ér véget.

Az Egri Csillag Weekend megnytóján derült ki a XXVIII. Egri Borvidéki Borverseny eredménye

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke hirdette ki a korábban megrendezett borverseny eredményeit az Egri Csillag Weekend ünnepi megnyitóján. Ezekből az eredményekből "szemezgettünk".

  • A legjobb fehérbor kategória győztese az Ostoros Családi Pincészet 2023-as évjáratú Sauvignon Blanc bora lett. A pincészet további nyolc aranyérmet is szerzett a borversenyen.
  • A legjobb Egri Csillag kategóriában a Varsányi Pincészet Egri Csillag Superior 2021-es bora nyert. A pincészet további két nagy arany és három aranyérmet is szerzett.
  • A legjobb Debrői Hárslevelű a Hárs Pince Debrő késői szüretelésű 2021-es Debrői Hárslevelűje lett, s a Hárs Pince további egy nagy arany és egy aranyérmet is kiérdemelt.
  • A Desszert boroknál a Varga Pincészet  Egri "Royal" Hárslevelű  2022-es bora lett a kategória győztese, miközben további egy nagy arany és három aranyérmet is szerzett.
  • A rosé borok kategória győztese a Varga Pincészet Kft.  Egri Rozé – 2023 – as bora lett.
  • A  Vörös és Siller borok  kategóriájában nyert a Szuromi Családi Birtok Egri kékfrankos Superior 2018 -as hordóválogatása. A családi birtok emellett 8 aranyérmet is szerzett a borversenyen.
  • Az Egri Bikavér kategória győztese a  St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2019-es bora lett. A St. Andrea egy nagy arany és két aranyérmet is magáénak tudhat.
     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában