Hírek

2006.09.21. 20:28

Mivel foglalkozik majd Putyin?

A most kezdődött politikai szezon egyik fő kérdése, ki lesz 2008-ban az orosz államfő utóda. Moszkvában azonban azt is szeretnék tudni, mit csinál a jövőben Vlagyimir Putyin, aki az alkotmány szerint többször nem indulhat a választásokon.

Csák Elemér

Az egyik legolvasottabb orosz napilap, a Moszkovszkij komszomolec neves politológusoknak tette fel a kérdést, hol és hogyan folytatja majd Putyin. A leggyakoribb változat az, hogy a jelenlegi elnök annak az energetikai cégnek az első embere lesz, amely a Gazprom óriásvállalaton alapszik, s magába foglalja az atomenergia-termelést is. Osztja ezt a véleményt a Politikai Információs Központ igazgatója is. „A legvalószínűbb az, hogy Putyin a Gazprom igazgatóságának az elnöke lesz. De elképzelhető az is, hogy a posztszovjet térségben kap diplomáciai feladatot, amely kapcsolódik az Oroszország-Fehéroroszország-Kazasztán államszövetséghez” – mondja Alekszej Muhin.

Sztanyiszlav Bjelkovszkij politológus egyetért abban, hogy Putyin menni fog. Szerinte ugyanakkor aligha vállal Oroszországon belül aktív politikai vagy üzleti tisztséget. Nem vonzza a hatalom, viszont szereti a kényelmet és élvezi a presztizst. Ezért elképzelhető, hogy például a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke lesz: olyan tisztséget vállal, ami nem kíván kimerítő, felelősségteljes munkát, de szívesen látott vendéggé teszi Észak-Amerika és Nyugat-Európa legelőkelőbb köreiben is. Az Orosz Politikai Helyzetelemző Intézet igazgatója, Konsztantyin Szimonov azonban úgy véli: Putyin még elnöksége idején megvalósítja nagy álmát, a világ leghatalmasabb energetikai cégének létrehozását.

Putyint az üzleti élet nem érdekli, ezt többször kijelentette – érvelnek mások. „Ha létrejönne több szovjet utódállam uniója, annak új alkotmányt kell kidolgozni, s akkor semmi nem akadályozhatja meg, hogy újra meg újra elnök legyen” – hangoztatja Dmitrij Oreskin, a Merkator Kutatócsoport vezetője. Igor Bunyin, a Politikatudományi Központ vezérigazgatója szerint az is elképzelhető, hogy jövőre Putyin megszavaztatja saját emberét, megígéri, hogy szemmel kíséri majd tevékenységét, s 2012-ben visszatér a hatalomba. Két kis kaukázusi autonóm terület önkormányzata nem várna odáig: a múlt héten javasolták az orosz alkotmány módosítását, hogy Vlagyimir Putyin elnök maradhasson.

Elemzés az USA oroszpolitikájáról

Napvilágra került egy titkos orosz tanulmány, amely szerint az Egyesült Államok a következő két évben hatalmi puccsot szervez Moszkvában, s „narancsos” forradalom keretében segíti az elnöki posztra saját emberét. Az elemzés alapján számítani kell arra, hogy Washington éket ver a Független Államok Közösségébe, erősíti egyes térségek szakadár törekvéseit, belépteti Ukrajnát és Grúziát a NATO-ba, pénzzel támogatja az ellenzéket, s tovább próbálja szítani a társadalmi elégedetlenséget az országban. Az amerikai „héják” egyik fő célja az, hogy letörjék Oroszország energiamonopóliumát, s ehhez Washington nyomást gyakorol a szénhidrogén-kinccsel rendelkező ázsiai szomszédokra is – állítja a tanulmány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!