Bűnügy

2024.05.07. 19:31

Csúnyán átvágta a rendőröket egy férfi Hevesben

Az Egri Járási Ügyészség büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétsége miatti ügyben emelt vádat.

Heol.hu

A vád szerint a férfi 2023 nyarán, Gyöngyösön egy anyagi káros balesetet szenvedett, majd a kocsit lezárt állapotban egy parkolóban hagyta, magát pedig egy ismerősével mátraderecskei otthonába vitette - derült ki dr. Gubala Ádám Miklós helyetes sajtószóvivő ügyész keddi tájékoztatásából. Mint közölte, másnap a vádlott telefonon bejelentést tett a rendőrségre, hogy a kocsit ismeretlen személy a benne lévő kulccsal beindította és azzal elhajtott.

A feljelentés alapján a rendőrség jármű önkényes elvételének bűntette miatt nyomozást rendelt el és büntetőeljárás keretében vizsgálta az ügyet. Az eljárás megállapította, hogy a feljelentés nem fedte a valóságot, az autót senki nem vitte el és azt senki nem használta jogtalanul, ezért a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az alapügyet.

A vádlott tehát a hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tett, amelyről tudta, hogy valótlan.

A vádiratában a járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a korábban már büntetett férfival szemben.

Dr. Gubala Ádám Miklós arról is beszámolt, hogy a Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint, aki hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan – és a hamis vád esete nem áll fenn –, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A hamis vád feltétele, hogy az alapjául szolgáló cselekmény egyedileg felismerhető, meghatározott személyhez köthető legyen. Ezzel szemben a hatóság félrevezetésének az az előfeltétele, hogy a cselekmény nem irányulhat egyedileg meghatározott, felismerhető személy ellen. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában