Gyöngyöstarján bora

2024.04.19. 21:20

Az Olaszrizling és a Cabernet Franc viszik a prímet Gyöngyöstarjánban

A 30. települési borversenyt tartották a községben. A Csernyik Pince fehér- és a Szőke Pincészet vörösbora viselheti egy évig a Gyöngyöstarján bora címet.

Szabó István

Megadták a módját a gyöngyöstarjániak a 30. borversenynek

Forrás: Beküldött

Kedden a jubileumi, 30. alkalommal rendezték meg Gyöngyöstarjánban a település borversenyét. Ezen a bormustrán választották ki a település fehér-, illetve vörösborát is, amelynek hagyományát 3 évvel ezelőtt indította el az önkormányzat. Szecskő Zsolt, a Gyöngyöstarjáni Hegyközség elnöke elmondta portálunknak, hogy idén 8 borászat 50 tételt – 33 fehéret, 6 rozét és 11 tétel vörösbort – nevezett be a versenyre. 

– Gyöngyöstarján fehérbora végül a Csernyik Pince 2023-as évjáratú Olaszrizlingje, a község vörösbora pedig Szőke Pincészet 2021-es Cabernet Franc bora lett. Egy nagy aranyérem is született, utóbbi vörösbor 90 pont felett kapott a 100 pontos értékelési rendszerben – összegezte Szecskő Zsolt.

Kiss Viktor polgármester arról beszélt portálunknak, hogy a gyöngyöstarjáni borászok által készített finomabbnál finomabb borok kerülnek ilyenkor megmérettetésre.

– Minden alkalommal elmondom, mennyire büszke vagyok, hogy pár éve már ez a borverseny ad alkalmat a település borának kiválasztására is. Ezeket a borokat egy szakmai zsűri választja ki, eddig nem csalódtunk bennük. A kiválasztott borok azután olyan helyekre jutnak el, ahonnan mindig jó szívvel emlékeznek vissza a településre, és bízom abban, hogy visszatérnek vásárolni is belőlük. A borverseny a helyi hegyközség és az önkormányzat közös szervezésében valósul meg minden évben, de a munka oroszlánrészét azok a nagyszerű szervezők végzik, akik immáron három évtizede újra és újra azon dolgoznak, hogy ez a rendezvény megvalósulhasson. Köszönöm a munkájukat! Nekem harmadszor adatott meg az a megtisztelő feladat, hogy a társadalmi zsűri tagja lehettem ezen a neves napon. Idegen helyeken mindig büszkén hirdetem, hogy Gyöngyöstarjánban mennyi jó borászat van, és milyen sok jó bort készítenek. Külön kiemelem, hogy Heves vármegyében nálunk a legnagyobb az egy főre jutó borászok száma – részletezte Kiss Viktor. 

Szecskő Zsolt ez utóbbi tényt megerősítve hozzátette: 11 olyan borászat van a faluban, amely a palackos boraival a kereskedelemben, a gasztronómiában jelen van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában