Cserebere

2024.04.19. 17:15

Cserebere akcióval festményből csinálnak kondiparkot a Szilágyiban

Minden szempontból új kezdeményezésbe vág bele az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium. A külföldön és néhányszor már hazánkban is látott cserebere akció programmal szeretnének egy festménytől eljutni egy szabadtéri kondiparkig.

Hornyák Réka

Cserebere akciót indít az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, hogy szabadtéri kondiparkot építhessenek a diákoknak. A hírt az iskola igazgatója, Rázsi Botond Miklós jelentette be a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. Az érdekes és merész kezdeményezést az intézmény fennállásának 70. évfordulója alkalmából indítja el az iskola, hogy valami újat és különlegeset hozzanak a mindennapokba. 

H. Tóth László, művésztanár és Rázsi Botond iskolaigazgató a cserebere akciót elindító festménnyel, a szabadtéri kondipark helyén
H. Tóth László, művésztanár és Rázsi Botond iskolaigazgató a cserebere akciót elindító festménnyel, a szabadtéri kondipark helyén
Forrás: Hornyák Réka/Heves Megyei Hírlap

– Szeretnénk egy szabadtéri kondiparkot létesíteni az iskola hátsó udvarán, melynek körülbelül 1,5 millió forint a piaci értéke. Ehhez nem pénzt kérünk, hanem szeretnénk kipróbálni egy módszert, melynek lényege a cserekereskedelem. Egy művész kollégánk ajánlotta fel a festményét, melyet mi cserére ajánljuk fel és keressük azt a személyt vagy vállalkozást, aki ezért cserébe egy másik tárgyat vagy akár szolgáltatást ajánlana. Onnantól kezdve pedig a kapott áruval megyünk tovább és így remélhetőleg egyre nagyobb érték lesz a kezünkben, míg végül egy kondipark eszközeire tudjuk cserélni az utolsó felajánlást – részletezte a módszert Rázsi Botond, iskolaigazgató. 

Elmondta, hogy Magyarországon is volt már hasonló cserebere akcióra példa, mikor egy illuzionista, Hajnóczy Soma egy ceruzával vágott neki a cserének és végül ő is szintén egy lakáshoz jutott hozzá, melyet egy rászoruló családnak ajánlott fel. 

Eszmei értékű festménnyel indítják el a cserebere akciót

H. Tóth László,  a egri gimnázium oktatója ajánlotta fel a Kikötőben című festményét.  

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az én munkámmal indíthatjuk el ezt a kezdeményezést. Ez a festmény egy nyári élményemhez köthető, melyet egy tengerparti reggelen festettem még régebben. Azért esett erre a választásom, mert ez a kép a nyári nyugalmat, a pihenést a jó kedvet idézi és ez az érzés most kezd felerősödni szerintem mindenkiben. Ez a jókedv, a szabadtér pedig kapcsolódik a kondipark ötletéhez is, hiszen a mozgás, az egészség, a sport erősíti a diákok személyiségét is – mesélt festményéről és annak mondanivalójáról az alkotó, H. Tóth László. 

A cserebere akció programot a Szilágyi Erzsébet Gimnázium honlapján és a közösségi média oldalain lehet nyomon követni. A csere tárgyakat licitálás, felajánlás során lehet jelezni az iskolának, ahol eldöntik, hogy mit fogadnak el a festményért és a további felajánlásokért cserébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában