Heol.hu Videó

2024.05.04. 17:07

A magyar-albán kapcsolatot ünnepelték az egri szoboravatón

Immár szobra is áll Szkander bégnek a róla elnevezett téren Egerben. Az avatóünnepségen megemlítették, az utóbbi időben erősödtek a magyar-albán kapcsolatok, remélik, Albánia uniós tagsága is előre mozdul.

Tóth Balázs

Fölavatták Kasztrióta György albán hadvezér mellszobrát az egri Szkander bég téren. A szombat délutáni ünnepségen Hafuzi Avnija, tiszteletbeli albán konzul elevenítette föl az albán hős és Hunyadi János közös küzdelmét az oszmán törökök ellen, és azt is, hogyan alakult ki az egri Szkander bég tér. Megemlítette, az albániai Kruja (Szkander bég főhadiszállásának városa) is testvérvárosi kapcsolatot szeretne kialakítani Egerrel. Köszönetet mondott álmai megvalósulásáért a nagykövetségnek, az államoknak, az egri önkormányzatnak és családjának, valamint a két szobrásznak, Agim Radának és Julian Mucollarinak az alkotásért. Kifejtette, a szoboravatást Szkander bég vélt május 6-i születésnapjához igazították.

Felavatták Szkander bég szobrát Egerben
Felavatták Szkander bég szobrát Egerben
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Minczér Gábor, Eger alpolgármestere szerint a Szkander bég tér folyamatosan szépült az elmúlt évtizedekben, az i-re most került föl a pont a szobor elhelyezésével. Ő is elmondta, Kasztrióta György Albánia legnagyobb hőse, aki szövetségbe fogta az albánokat és megakadályozta az oszmán hódítást. Sok helyen keresett szövetséget, de csak Hunyadi Jánosban talált és levelezésükkel tartották fönn barátságukat. Példát mutatnak a maiaknak is, ápolni kell a kapcsolatot, barátságot. Kiemelte, a dél- és kelet európai nemzetekkel a magyaroknak együtt kell működniük, hogy a nyugat-európaiak nem másodrendűként kezeljék őket, hanem egyenrangúként.

Genti Bendo, Albánia budapesti nagykövetségének ügyvivője kiemelte, Eger számos európai városhoz csatlakozott, ahol szobra áll Szkander bégnek. Szerinte erősödött az albán-magyar kapcsolat az évszázadok folyamán, s támogatni fogják az emberek közti kapcsolat előre mozdítását is.

Dr. Flamur Gashi pejai történész, diplomata a magyar-albán történelem további fejezeteiből is elevenített föl epizódokat, nem csak Hunyadi Jánost és a korabeli püspököt emelte ki, hanem Nopcsa Ferenc paleontológust és albanológust is, illetve Apponyi Geraldine albán királynét is, akiknek hálával tartoznak. De több tíz, száz ember mozdította már előre a két nép kapcsolatát, az újabb időkben Magyarország elismerte Koszovó függetlenségét, s Budapesten lett az UEFA tagja a Koszovói Labdarúgó Szövetség.

A presevoi prof. Abdurrahman Zulfiu szerint a múltra lehet építeni a jelen és jövő együttműködéseit, a két nép tisztelete már megvan, s azt várják, folytatódni fog, s Albánia is tagja lesz majd az Európai Uniónak, akár Magyarország.

Dr. Dasnim Hebibi az albánság hőseiről beszélt és megköszönte a támogatást, amit a szobor állítása kapott az államoktól, magánemberektől, önkormányzatoktól. Eger Budapesthez hasonlóan példát mutat, nem engedik feledni a hősöket és a közös barátságot. Ő is azt reméli, a dicső múlt előre fogja mozdítani a jelen kapcsolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában