Labdarúgás

2023.09.28. 20:52

Tiszteljük egymást és a játékosokat – így az FB elnöke

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Heves Vármegyei Fellebbviteli Bizottságának elnöke, dr. Tóth László a Játékvezetői Bizottság tevékenységével kapcsolatban – ahogy írja – „amatőrként” fogalmazta meg portálunkhoz eljuttatott gondolatait.

Heol.hu

A játékvezetők viszont a meccs aktív résztvevői... Képünk illusztráció

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

„Jóllehet, a Társadalmi Elnökség megbízása alapján az első fokon eljáró bizottságok, közöttük a Játékvezetői Bizottság Ügyrend szerinti működésének ellenőrzése is a II. fokon eljáró Fellebbviteli Bizottság feladatai közé tartozik, a játékvezetők küldését és ellenőrzését a gyakorlatban – helyesen – a Játékvezetői Bizottság irányítja – kezdte sorait Tóth doktor. – A 2023/2024-es bajnoki év előtt a Versenybizottság és a Biztonsági Bizottság által tartott előadáson a JB nem képviseltette magát, amint ezt többen szóvá tették a megjelent 25 egyesület vezetői közül, hiányolva a játékvezetőket az új szabályok ismertetése miatt. No, majd a mérkőzéseken várhatóan kiderül, melyek az új elvárások! Igaz, akkor már színes lapok kíséretében. 

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy újabban a játékvezetői és a szövetségi ellenőri jelentésben foglaltakat nem jelentetik meg a Hivatali Értesítőben egy bizonytalan forrású MLSZ Igazgatósági „szabály” értelmében, amelyre vonatkozóan hiába kértük az MLSZ Jogi Bizottsága állásfoglalásának beszerzését, ez a mai napig nem történt meg. 

Visszatérve a játékvezetésre, mint Hofi Géza mondta a kapufáról „az a hülye akác”, vagy bepattan róla a labda, vagy kipattan. A játékvezetők viszont a meccs aktív résztvevői, gólt ítélnek, vagy lest, sárga és piros lapot adnak, ami után a Fegyelmi Bizottság a Fegyelmi Szabályzat szerint eljárva egy-két mérkőzésre, vagy több hónapra tiltja el a játékost aszerint, hogy az adott paragrafus mely pontja alapján ítél. Mindkettő szabályszerű, bár több éve jelezzük ezt a szabályozási „anomáliát”, nem történt változás. A játékvezetők felelőssége tehát nagy egy-egy mérkőzés, akár bajnokság kimenetelében. Ezért is következetes gyakorlata a Fellebbviteli Bizottságnak, hogy a játékvezetői jelentésben foglaltakat hitelesnek fogadja el, ellenkező bizonyításáig.

Harmincöt éves fegyelmi gyakorlatom alatt olyanra még nem volt eset, hogy a vesztes csapat – ők kérdőjelezik meg a játékvezető döntését, igaz, legtöbbször nem a jegyzőkönyvben, hanem az újság tudósításában – bebizonyította volna a jegyzőkönyvben foglaltak eltérését a valóságtól. 

Csal a bíró! – egyesek ezt skandálják már a mérkőzés előtt, ahogy személyesen is több helyen megtapasztaltam. Tehát nem könnyű bírónak lenni, főleg olyan helyeken (hadd ne soroljam, amit minden játékvezető, sportszakember, szurkoló tud), ahol a sportegyesület nem biztosítja megfelelően a mérkőzés sportszerű és zavartalan lebonyolítását, az 50 ezer forint, vagy még nagyobb bírság ellenére sem. A ritka esetek közé tartozott Kaszás Norbert nyilatkozata, mert bár csapata, az Eger SE II. 4–0-ra kikapott, „kiváló játékvezetés”- ről szólt a tudósításban.

Ennyit nem is várnék, de legalább annyit igen, ha a csapat bármely ok miatt többgólos vereséget szenved, a kedves „mester” ne fogja már a játékvezetőre.

Eszembe jutnak sokszor a játékvezetők egyik legjobbjának, Puhl Sándor néhai barátomnak a szavai: „Nagy az arca”, ami a sportban sem előnyös tulajdonság. Akinek nem inge, ne vegye magára! Tanulság: tiszteljük egymást és a játékosokat is, hiszen többnyire tisztességesen felkészülnek az edző irányításával, hogy aztán nekünk, szurkolóknak örömet okozzanak. A játékvezetőnek meg célszerűbb nem meccs közben, hanem a jegyzőkönyv felvételénél elmondani az észrevételeinket. Így még a Játékvezetői Bizottsághoz is eljut! – zárta szavait dr. Tóth László, az FB elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában