2021.10.17. 13:03
Étkezési szokások, amit érdemes betartani, ha elmúlt 40
Vannak olyan étkezési szokások, amiket érdemes beiktatni a napirendünkbe, ha egészségesek és fittek szeretnénk maradni.
elegant middle aged woman sitting on bed and eating salad
Forrás: Shutterstock
Fotó: michaeljung
40 év felett a test már nem úgy működik, mint a húszas években. Vannak olyan étkezési szokások, amiket érdemes beiktatni a napirendünkbe, ha egészségesek és fittek szeretnénk maradni. Ebben nyújt segítséget a mindmegette.hu cikke.
Reggelizzen az ébredést követő 1 órában
Az étkezés megfelelő időzítése nagyon fontos az anyagcsere szempontjából. Ha az ébredést követő első órában reggelizik, akkor ráadásul nemcsak az anyagcseréjét indíthatja be, de produktívabb is lesz, és elkerülheti a fejfájást is – írja az eatthis.com.
4-6 óránként egyen valamit
Nemcsak az a fontos, hogy egy egészséges reggelivel indítsa a napját, hanem az is, hogy az anyagcseréje érdekében 4-6 óránként egyen – így a pluszkilók is könnyebben fognak leolvadni.
Figyeljen oda jobban a szíve egészségére
A 20-as évei valószínűleg az egyik utolsó dolog, amire gondolt, az a szíve egészsége volt, azonban 40 felett erre már érdemes odafigyelni. Fókuszáljon a magasabb rosttartalmú és az alacsonyabb koleszterinszintű élelmiszerekre, és egyen sok spenótot, lazacot, zabpelyhet, avokádót és olívaolajat.
Cserélje le tányérjait
Hasznos lehet, ha kisebb tányérokra vált, és ennek megfelelően csökkenti a megszokott adagokat. A váltás jelentős kalóriacsökkentést eredményezhet.
Fogyasszon minél több antioxidánst
Az antioxidánsok különösen fontosak az életkor előrehaladtával, hiszen rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulását és az izületi fájdalmakat is. Érdemes tehát beépíteni az étrendbe sok-sok gyümölcsöt és zöldséget, főként a dióféléket és a babot.
Fogyasszon minél több káliumot
A káliumbevitel növelése csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A jó káliumforrások közé tartozik a legtöbb gyümölcs és zöldség, például a banán, a burgonya, az avokádó és a spenót.
Fogyasszon minél több rostot
A rost bevitele segíti a bél működését, csökkenti a vastagbélrák kockázatát és a szíve egészségét is segít megőrizni. Érdemes belőle naponta 30 grammot fogyasztani – megtalálhatóak a gyümölcsökben és a zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, valamint a hüvelyesekben.
Borítókép: illusztráció