2022.06.28. 11:21
Izgalmas nyári levesek nem csak ínyenceknek
Három szuper receptet mutatunk, a hőségben ezek lesznek a kedvencek.
A nagy melegben sohasem elég a hűsítőkből, ezért három izgalmas nyári leves receptjét hozta el a Diéta és fitnesz. Ugyan a megszokott hideg gyümölcsleveseket nem szeretnénk lecserélni mi sem, azért nem árt némi változatosság.
1. Avokádókrémleves
Hozzávalók:
- 3 db avokádó
- 2 db lime
- 1 db salátauborka
- 1 fej hagyma
- 1 csokor koriander
- 5 dl hús- vagy zöldségleves-alaplé (kockából)
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
ELKÉSZÍTÉS:
Az avokádókat félbevágjuk, és kiemeljük a magjukat. A héjból kivájt húsukat durvára daraboljuk és azonnal megöntözzük a félbevágott lime-ok levével, hogy ne barnuljanak meg. Az uborkát meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és a magos rész eltávolítása után felkockázzuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk. A koriandert leöblítjük és lecsipkedjük a leveleit. Az előkészített zöldségeket és néhány levél kivételével a koriander turmixgépben pürésítjük, majd simára keverjük az alaplével. Megsózzuk, megborsozzuk, és a hűtőben pihentetjük legalább 2 órát. A félretett korianderlevéllel díszítve kínáljuk.
Kovászos uborka krémleves
Hozzávalók:
- ½ kg kovászos uborka, levével együtt
- 4-6 dl natúr joghurt
- friss kapor, bors
- 1-2 kanál tejföl
ELKÉSZÍTÉS:
Turmixoljuk össze az uborkát, az uborka leszűrt levét és a joghurtot, akár jeget is tehetünk bele. Sózni nem szükséges, ízlés szerint borsozhatjuk. Kevés tejföllel és friss kaporral díszítve azonnal tálalható! Pirítóssal, pirított kiflikarikával a legfinomabb!
3. Joghurtos céklaleves
Hozzávalók:
- 4 db új cékla
- 1 kígyóuborka
- 3 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl joghurt
- 1/2 citrom leve
- csipetnyi cukor
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
Hámozzuk meg a céklát, reszeljük le és késes aprítóval aprítsuk össze. 3/4 részét tedd bele egy lábasba, öntsd fel 1,5 liter vízzel, sózd, borsozd, add hozzá a cukrot, és főzd 10 percig. Dobd hozzá a maradék céklát és további 2 percen keresztül főzd, majd vedd le a tűzről. Közben reszeld le a meghámozott uborkát és vágd finomra az újhagymát és a kaprot. A joghurttal elkevert uborkát az újhagymával és a kaporral a már nem forró alaplébe belekeverheted, és citromlével ízesítheted. Hűtsd le alaposan a levest, finomra vágott petrezselyemmel, egy kis joghurttal a tetején díszíthetjük.
Borítókép: illusztráció