tűzoltás

2017.11.26. 07:00

Ha gyomorégés kínozza, itt a segítség

Úgy érzi, mintha fáklyát nyelt volna? Nem biztos, hogy a gyógyszer a megoldás.

Gyerekeknél ritkán fordul elő, de a felnőtteknek majdnem a fele átélte már ezt a pokoli kínt. Van, akinél naponta többször is jelentkezik, van, akinél „csak” havonta egyszer, de ha nem múlik el, illetve elviselhetetlen az érzés, orvoshoz kell menni.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a hiba sajnos az életmódban keresendő, azaz a savtúltengés az esetek nagy részében a stressz miatt alakul ki.

A tüneteket súlyosbítja, ha a gyomor a túl sok étel vagy alkohol (különösen a tömény italok) fogyasztása következtében fokozott működésre kényszerül.

Általában az alkohol, a kávé, a telített zsírokban gazdag, nehezen emészthető ételek és a dohányzás a felelős azért, hogy az emésztőrendszer már nem képes a saját maga által termelt gyomornedvet egyensúlyban tartani.

A legtöbben a fájdalmat vény nélkül kapható savközömbösítő szer bevételével enyhítik, de nem árt tudni, hogy ha kerülünk bizonyos élelmiszereket, önmagától is javulhat a helyzet.

Így például a zsíros, a savanyú, fűszeres vagy túl forró ételeket, illetve az élvezeti szerek közül az alkohol, a kóla, a csokoládé, a valódi és a koffeinmentes kávé fogyasztását és a dohányzást is.

A túl sok hús, olajos hal és a finomított gabonából készült péksütemények is fokozzák a savtermelődést; összességében elmondható, hogy amennyire lehet, érdemes visszatérni az ételek „eredeti formájához”, ugyanis a túlságosan feldolgozott és többféle kezelésen, turbózáson átesett élelmiszerek mind savasító hatásúak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!