2017.11.11. 11:00
Kiadós desszert percek alatt
A túró és a gríz tökéletes párost alkot.
Őszi hétvégéken, amikor egy kiadós, forró gulyás vagy raguleves után nem igazán fér az emberbe más, csak desszert, nem árt, ha azok közül is a tartalmasabbakat választjuk: például túró- vagy szilvásgombócot, császármorzsát, máglyarakást.
Most ez a lista bővülhet a Mindmegette igazi jolly jokerével: ezt a túrós-grízest összerakni ugyanis kb. 15 perc, a többi munkát pedig, amíg megfő a leves, elvégzi a sütő. A kevert tészták egyszerűen elkészíthetőek, titkuk mindössze a gondos összedolgozásban rejlik.
Hozzávalók:
1 kg túró
37,5 dkg cukor
12 dkg margarin
5 ek dkg búzadara
6 db tojás (M-es)
1 db citrom reszelt héja
1 ek frissen facsart citrom
olaj és liszt a tepsihez
2 tk vaníliaaroma
A tetejére (elhagyható):
félt tábla étcsokoládé
1 ek olaj
Elkészítés:
1.A túrót egy nagyobb keverőtálba tesszük, és villával kissé összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, a szobahőmérséketű, felkockázott margarint, a búzadarát, a tojások sárgáját, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és egy kanál citromlevet, és az egészet egy botmixerrel alaposan összedolgozzuk.
2.A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós-grízes masszához keverjük.
Egy kb. 25x35 centis tepsit vékonyan kiolajozunk-kilisztezünk, és 5-10 percre a hűtőbe tesszük, majd beleöntjük a tésztát.
3.170 fokra (alsó-felső sütésben) előmelegített sütőben, kb. 45-50 perc alatt halványsárgára sütjük. A tűpróbát a sütemény közepén végezzük el. Ha kész, hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd az edényfal mentén óvatosan vágjuk körbe, és egy rácsra fordítsuk ki.
4.Mikrohullámú sütőben vagy gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és megcsorgatjuk vele a teljesen kihűlt, felkockázott süteményt.
Borítókép: Monkey Business Images / Shutterstock.com