2019.04.25. 12:15
Nem csak finom, egészséges is az újburgonya
A kora nyári szezon egyik finomsága kiváló C-, B1- és B6-vitamin forrás, de jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Iakov Filimonov
A friss, ropogós újkrumplit hamarosan élvezhetjük. Érdemes minél több alkalommal, minél többféleképpen elkészíteni ezt a csodás zöldséget – írja legfrissebb számában a Vasárnap Reggel.
Szezonja
Az újburgonya megjelenése a kora nyarat jelzi. Mielőtt a gumók piacra kerülnének, mintegy 80-100 napot töltenek a földben.
Beszerzése
Vásárláskor ügyeljen arra, hogy csak hibátlan, kemény szemeket válasszon, hiszen az újburgonya könnyen megrothad. Tanácsos minél hamarabb felhasználni a zöldséget.
Elkészítése
Az újburgonya keményítőtartalma kb. 15%, emiatt rövidebb ideig kell sütni vagy főzni, mint az idősebb gumókat.
Tisztítása
Az újburgonyát nem kell meghámozni. Egyrészt azért, mert így finomabb, másrészt azért, mert a héj egészen vékony és puha, emiatt elegendő, ha körömkefével vagy szivaccsal alaposan átdörzsöli a szemeket.
Felhasználása
Az újkrumpli nem minden burgonyás receptben állja meg a helyét. Krémlevesekhez, gombóchoz vagy krumplipüréhez inkább „lisztesebb” fajtát válasszon.
Tudta-e?
Az újburgonya magas víztartalmának köszönhetően a diétázók számára is ideális választás, főleg, ha zsiradék nélkül, párolva készítik el.
Borítókép: illusztráció