erre ér­de­mes fi­gyelni

2019.07.22. 12:37

Emiatt lesz ehetetlenül keserű az uborka

Ha­ma­ro­san lehet szü­re­telni az érett, friss ubor­kát, ami úgy az iga­zán finom, ha a saját kert­ben ter­mett. Ezért nincs is na­gyobb bosszú­ság és csa­ló­dás, mint ami­kor az egész ter­més mehet a kom­posztra, mert ehe­tet­len.

Forrás: Shutterstock

Végre itt az ideje kovászos- és ecetes uborkát készíteni, vagy eltenni télire savanyúságnak; de reggelihez, vacsorához, és salátaként is igazán különleges élmény a saját termést enni. Csakhogy sokszor a háziasszony már csak akkor veszi észre, hogy az uborka megkeseredett, amikor öt liter kovászos uborka végzi a szemétben – írja a Ripost.

A tudományos magyarázat szerint azért, mert

az uborka elődei, azaz a vadon növő tökfélék minden része keserű, a termésük is. Így védekeznek a rovarok ellen.

Az uborka nemesítésével aztán ezt a keserűséget sikerült kiküszöbölni – ám visszatérhet, ha nem kap megfelelő gondozást a növény.

Nem mindegy, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben öntözzük az uborkát, de érzékeny a talaj tápanyagtartalmára és hőmérsékletére is.

Az uborka nem szereti a hosszan tartó szárazságot, az erős hőmérséklet-ingadozást.

Érdemes minden nap ugyanabban az időpontban locsolni.

Csökkenti a keseredés esélyeit, ha keseredésmentes vetőmagot vásárolunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!