2020.05.09. 14:23
6 tipp, hogyan főzzön tökéletes levest
Ha megfogadja a bevált tanácsokat, elégedetten dőlhet hátra a lakmározás után.
Forrás: Shutterstock
Ha megfogadja a tanácsokat, kihozhatja az alapanyagokból a legjobbat, és elégedetten dőlhet hátra a lakmározás után – írja a Vidék íze.
1. Mindent bele!
Sokan nem szeretik a levesben a főtt paprikát, paradicsomot, hagymát. Azokat a hozzávalókat, amelyeket nem szívesen fogyaszt el, de szükség van az intenzív ízükre, tegye szűrőbe vagy vászonzsákocskába, és így eressze a levesbe. Az étel elkészültével egyben kiemelheti őket.
2. Helyesen sózni
Ha rögtön a főzés elején egy kevés sót ad a hozzávalókhoz, az segít kihozni az ízüket. Túlsózni azonban nem szabad az ételt, azzal pont az ellenkező hatást éri el! Literenként körülbelül 1 dekagramm sóval számoljon.
3. A fűszert a maga idejében
Míg a szárított zöldfűszereket a főzés elején, addig a frisseket általában a főzés végén érdemes az ételhez adni. A friss levelekből körülbelül 1 maréknyi biztosítja azt az aromát, amit a szárítottakból 1 evőkanál. A babérlevelet természetesen már a főzés kezdetén a levesbe teheti.
4. Először a kemények
Ahhoz, hogy minden megpuhuljon, de ne főjön szét, nem egyszerre kell a fazékba tenni a hozzávalókat, hanem mindent a maga főzési ideje szerint. A tésztát nem érdemes belefőzni a levesbe, mert kocsonyás lesz tőle, és másnapra magába szívja a levét.
5. Ne túl nagy lángon!
A leveseket mindig gyöngyözve főzze, sose hagyja nagy lángon lobogni.
6. Újramelegíteni szabad
A levesek másnap sokszor még finomabbak, mint frissen. Ez azért van így, mert a bennük lévő keményítő egy része cukorrá alakul. Fontos, hogy a maradék mindig bekerüljön a hűtőszekrénybe!
Borítókép: illusztráció