2020.09.16. 06:32
Miért érdemes megbarátkoznunk a zellerszárral?
A zeller tökéletes fogyókúrás alapanyag, mert nagyrészt vízből áll, ugyanakkor tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Forrás: Shutterstock
Fotó: kryzhov
Kevesen tudják, hogy mártogatóssal a zeller remek snack, kiváló alapanyaga a salátáknak és a turmixoknak. Ha valaki fogyni szeretne, annak szinte aranyat ér, hiszen alacsony a kalóriatartalma, de tele van hasznos antioxidánsokkal. Az Origo tafelspicc rovata összegyűjtötte a zellerszár legjobb tulajdonságait, és két receptet is hozott mellé.
A zeller tökéletes fogyókúrás alapanyag, mert nagyrészt vízből áll. Természetesen alacsony a szénhidrát- és a zsírtartalma, tele van növényi vegyületekkel, amelyeknek számos egészségügyi előnye van.
Egy 2017-es áttekintő vizsgálatból kiderül, hogy a zeller sok erőteljes antioxidáns kiváló forrása.
Hidratáló zöldség, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok A-vitamin van benne, amely hozzájárul a bőr és a szem egészségéhez. A benne lévő K-vitamin növeli a csontsűrűséget, elengedhetetlen a csontképződéshez. A zeller folsavat is tartalmaz, amelynek a mentális egészséghez és teljesítményhez van köze. Illetve a benne lévő kálium elősegíti a szív és az izomösszehúzódások megfelelő működését. A zeller nyomokban tartalmaz más tápanyagokat is, mint a kalcium, a mangán, a magnézium, valamint a B- és C-vitamin.
Egy nagy zellerszár mindössze 7 kalóriát és majdnem 200 ml vizet tartalmaz. Ha olyan nassolnivalót keres, amelyet biztonsággal fogyaszthat, mert nem visz be extra kalóriát, akkor a zellerszár a legjobb választás.
Tele van élelmi rostokkal, amelyek kulcsfontosságúak a bél egészsége szempontjából. Hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, ráadásul még a belünkkel is jót teszünk.
Próbáljak ki a következő recepteket!
Zeller, alma és dió saláta
Ez a saláta egy frissítő étel, amelyet önmagában vagy köretként is fogyaszthatunk. Adhatunk hozzá grillezett csirkét, meggyet, datolyát, gránátalmát vagy körtét is.
Hozzávalók:
8 szár zeller
1 nagy alma
½ bögre dió
½ bögre extra szűz olívaolaj
1 teáskanál Dijon-mustár
1 citrom leve
½ medvehagyma, aprítva
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Vágjuk le a zeller leveleit, tegyük félre.
Vékonyan szeleteljük fel a szárakat, majd tegyük egy órára hideg vízbe, hogy megpuhuljon.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, oszlassuk el a diót egy tepsin és pirítsuk 8-10 percig.
Szeleteljük fel az almákat, magozzuk ki, és vágjuk 12 szeletre.
Keverjük össze egy tálban az olívaolajat, a mustárt, a citromlét, a medvehagymát, sózzuk és borsozzuk.
Szűrjük le és szárítsuk meg a zellerdarabokat, forgassuk össze az almával és a dióval, tálaljuk az öntettel.
Zeller és alma reggeli turmix
Hozzávalók:
4 zellerszár, kis darabokra vágva
1 banán, felvágva
1 bögre narancslé
½ bögre apróra vágott uborka
1 hüvelykujjnyi nagyságú gyömbér
Elkészítés:
Tegyük az alapanyagokat egy turmixgépbe és jól dolgozzuk össze.
Borítókép: illusztráció