egészséges étrend

2021.02.09. 14:30

Létezik fogyasztó szénhidrát is

Szeretne megszabadulni a felesleges kilóktól, és emiatt teljesen lemondana a szénhidrátokról? Semmiképp se tegye! A szervezetnek szüksége van erre a szerves vegyületre, hogy kiegyensúlyozottan, energiával feltöltve működjön. 

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A teljes szénhidrátmegvonástól fáradtnak, levertnek és rosszkedvűnek érezheti magát egész nap – írja legutóbbi számában a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel.

Azért persze van egy kis csavar a dologban:

nem mindegy, hogy melyik szénhidrátfajtát száműzi az étrendjéből!

Ha könnyen és tartósan szeretne megszabadulni a súlyfeleslegétől, akkor mindenképpen kerülje a finomított szénhidrátokat, vagyis például a fehér lisztből készült ételeket. Ehelyett

térjen át az összetett szénhidrátokra:

magas rosttartalmuk miatt ezeket a test lassan bontja le és emészti meg, ráadásul bővelkednek tápanyagban, és normalizálják a vércukorszintet, aminek köszönhetően búcsút mondhat a kínzó nassolási vágynak. Hogy ne ragadjon le a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeknél, mutatunk néhány alternatív megoldást.

Quinoa

  • 1 főre: 90 g, megfőzve
  • Kalóriatartalom: 111 kcal
  • Szénhidrát: 19,7 g
  • Rost: 2,6 g
  • Fehérje: 4,1 g
  • Ennek a gluténmentes, a közhiedelemmel ellentétben nem a gabonák közé tartozó magnak több mint 120 fajtája létezik. A legismertebbek a fehér, a vörös és a fekete. A „toplistát” a fehér vezeti, ebből általában salátát készítenek. A vöröset inkább köretként fogyasztják, míg a feketét édesebb ízéért kedvelik.

    Ideális minden olyan ételhez, amihez rizst használna.

    Mindegyik változatot kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, körülbelül 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte, lesz jó.

    Édesburgonya

  • 1 főre: 100 g
  • Kalóriatartalom: 90 kcal
  • Szénhidrát: 20,7 g
  • Rost: 3,3 g
  • Fehérje: 2 g
  • A spanyoloknál batátaként, míg Japánban szatszuma imo néven ismerik, nálunk pedig a megtévesztő burgonya nevet kapta. Holott a valóságban nincs köze a növények ezen családjához: az édesburgonya egy, a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Bár ez a tény isteni ízének élvezése közben cseppet sem fontos tényező, a lényeg inkább az, hogy milyen jótékony hatása van a szervezetre.

    Magas összetettszénhidrát- és alacsony kalóriatartalma a diéták egyik leghatékonyabb támogatójává teszi,

    sütve, párolva és püréként egyaránt fogyasztható.

    Fekete bab

  • 1 főre: 85 g, megfőzve
  • Kalóriatartalom: 110 kcal
  • Szénhidrát: 18 g
  • Rost: 6 g
  • Fehérje: 7 g
  • A fenti értékekből látható, hogy ez a babféle kiváló rostforrás. Ha a napi étkezésünket megfelelő mennyiségben turbózzuk fel vele, akkor

    segít a testsúly megtartásában, támogatja a súlycsökkenést, normalizálja a vércukorszintet,

    csökkenti a szívbetegségek és egyes rákos betegségek kockázatát.

    Lencse

  • 1 főre: 100 g, megfőzve
  • Kalóriatartalom: 115 kcal
  • Szénhidrát: 19,9 g
  • Rost: 7,8 g
  • Fehérje: 8,9 g
  • A szintén a hüvelyesek családjába tartozó növény leginkább újév napján kerül a figyelem középpontjába, holott

    rendszeresen fogyasztva csodát tehet az alakunkkal.

    Hogy hogyan? Nos, a titok alacsony glikémiás indexében rejlik. Ez az érték azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer elfogyasztásakor milyen gyorsan és milyen magasra emelkedik, majd zuhan vissza a vércukorszint. A lencse az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik, tehát fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, és sokáig kiegyensúlyozottan tartja azt, vagyis van idő a bevitt energia lebontására. Ezért nem leszünk már félórával az ebéd után éhesek, és nem akarunk rögtön utána befalni egy tábla csokit.

    Alma

  • 1 db
  • Kalóriatartalom: 93 kcal
  • Szénhidrát: 24,7 g
  • Rost: 4,3 g
  • Fehérje: 5 g
  • A mondás szerint naponta egy alma az orvost távol tartja. Nos, az

    nem biztos, hogy a betegségek kivédhetők vele, a testsúly kordában tartásában viszont igenis segíthet.

    Erős salaktalanító hatásának köszönhetően nemcsak hozzájárul a méregtelenítéshez, hanem két étkezés között sem csökkenti a vércukorszintet, mivel a benne található szénhidrátok lassan szívódnak fel. Glükóztartalma révén segít megakadályozni, hogy a csokis kekszért nyúljunk, míg pektintartalma hosszú ideig tartó telítettségérzetet biztosít. Gyümölcssav- és almasavtartalma a belek és a máj működésére fejt ki jótékony hatást. Egy egy-két napos almakúra nem csak a súlycsökkenéshez járul hozzá, szinte újjá is varázsolja a szervezetet!

    Teljes kiőrlésű tészta

  • 1 főre: 70 g, megfőzve
  • Kalóriatartalom: 87 kcal
  • Szénhidrát: 18,6 g
  • Rost: 2 g
  • Fehérje: 3,7 g
  • Azért a végére becsempésztünk egy kis tésztát, hiszen ki ne szeretné a finom, olaszos ételeket, még ha diétázik is! A szabályokat azért ennél is tartsa be: fontos, hogy az alapanyagnak megfelelő szénhidrát-, rost- és fehérjetartalma legyen! A tanulmányok szerint a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek segítenek csökkenteni a testzsír mennyiségét, és egészségesebben eloszlatni azt a testen.

    Különösen hatásos fegyver a hasi zsírpárnák elleni harcban.

    Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!