Pénteki színes hírek

2024.06.14. 08:01

Egy gyanús hátizsák miatt a rendőrök kiürítették a berlini szurkolói zónát

Friss hírek a ma kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságról.

MW

Egy német rendőrautó és biztonsági személyzet Berlin központjában

Forrás: AFP

Fotó: Ralf Hirschberger

Egy gyanús hátizsák miatt a rendőrök kiürítették a berlini szurkolói zónát

Nem sokkal a müncheni nyitómérkőzés előtt egy gyanús hátizsákot találtak a rendőrök a berlini szurkolói zónában, így kiürítették a Reichstag előtti területet – írja a Bild.

Jelenleg az állami rendőrség tűzszerész kutyája vizsgálja át a területet – adta hírül a Mandiner.

Beate Ostertag, a berlini rendőrség szóvivője nyilatkozott a sajtónak: 

Biztonsági okokból egy lezártuk a területe. A csomagot most vizsgálják. Az is lehet, hogy valaki azért nem vitte be a szurkolói zónába, mert a táska nagyobb az engedélyezett A4-es méretnél.

Huligánok balhéztak a szerb válogatott első hivatalos németországi edzésén

A magyar válogatott mögött csoportmásodikként az Eb-re kijutó Szerbia egy augsburgi pályán tartotta első edzését, ami nagyszerű hangulatban indult, ugyanis Alekszandar Mitrovicsékat óriás tapsorkán fogadta, amikor kiléptek a pályára.

A felhőtlen öröm azonban nem tartott sokáig a szerb válogatott edzésén, ugyanis a gyakorlás egyik percében egy szerb drukker berohant a pályára, és próbálta megközelíteni a játékosokat. A rendezők gyorsan reagáltak, elkapták a drukkert, letoloncolták a pályáról, amire azon nyomban kitört a botrány. A szerb huligánok fáklyákat kezdtek a rendőrökre dobálni, és még némi verekedés is volt – adta hírül az Origo.

A szurkolók egyébként, ha hihetünk a Daily Mailnek, 2800 jegyet igényelhettek, de mint sok helyen, ennek nagy részét itt is helyi iskolások kapták.

A vasárnapi meccsre pedig a német hatóságok már 500 szerb huligánt várnak, akik alig várják, hogy összeverekedhessenek angol kollégáikkal. Utóbbiaknak biztonsági okokból már az edzésre is csak 500 jegyet adtak, miközben a németek 15 ezer drukker előtt parádézhattak Jenában...

Még nincs igazi futballhangulat Kölnben

Csütörtök este még csak elvétve lehetett a németországi Európa-bajnokságra érkezett szurkolókkal találkozni Köln belvárosában, ahol a magyar labdarúgó-válogatott szombaton kezdi meg szereplését a kontinenstornán, Svájc ellen.

A szervezők a város második legnagyobb terén, a Rajna partján található Heumarkton alakították ki a szurkolói zónát, amelyet csak pénteken 14 órakor nyitnak meg a drukkerek számára. Itt számos kiegészítő programmal, vendéglátóegységekkel, zenével és szórakoztató műsorokkal várják majd azokat az érdeklődőket, akik itt szeretnék az óriáskivetítőn megtekinteni a 21 órakor kezdődő német–skót összecsapást, azaz a magyar érdekeltségű A csoport és az egész Eb nyitómeccsét Münchenből.

Preparation In Cologne Before The Opening Of UEFA Euro 2024
Egy nappal az Euro 2024 megnyitása előtt nagy képernyőt helyeznek el a németországi Kölnben található Dom Cathedral előtt
Fotó: Ying Tang / Forrás: AFP

A kölni belváros csütörtök este ugyan nyüzsgött, de még nem a kontinensviadalra érkezett szurkolók voltak többségben. 

Magyar drukkerekből sem lehetett még sokat felfedezni, a dóm környékén ugyanakkor a néhány fős magyar csoportok mellett az angol válogatottért szorító hat-nyolc fős társaság sétálgatott. 

Az angolok június 25-én játszanak majd Kölnben a szlovének ellen.

A kölni dómtól a Heumarkt felé vezető utcák egyikében aztán hamisítatlan futballhangulatra lehettek figyelmesek a helyiek, az egyik ír kocsma teraszán ugyanis a magyar válogatott csoportellenfelének, a skótoknak a drukkerei énekeltek meglehetősen jó hangulatban. A nagyjából harmincfős skót szurkolói csoport melletti asztalnál öt-hat angol drukker foglalt helyet, és amikor ők a sajátjaikat kezdték el éltetni, a skótok hangos füttyszóval reagáltak, majd belekezdtek a „No Scotland, no party” (Skócia nélkül nincs buli) rigmusba.

A kölni RheinEnergie Stadion már csütörtökön „Eb-ruhát” öltött, azt a környéket leszámítva viszont a város többi részén nem sok jel utalt arra, hogy itt hamarosan futball-Európa-bajnoki mérkőzéseket rendeznek. A kölni gyermek labdarúgók nagy örömmel fotózkodtak a stadion bejáratánál kiállított, nagy méretű Eb-labdával, majd folytatták edzésüket az aréna közvetlen közelében elhelyezkedő füves területen.

Kölnben a Heumarkton kialakított FanZone-on kívül két további helyszínen állítottak fel óriáskivetítőt, ahol bárki ingyenesen követheti az Eb aktuális mérkőzését.

A magyar válogatott pénteken (ma) utazik Kölnbe, és szombaton 15 órakor lép pályára Svájc ellen.

Kémkedéstől tartanak a svájciak

A svájci válogatott a  Waldau Stadion mellett található tévétorony felső szintjét az UEFA közreműködésével lezáratta, nehogy onnan valaki kémkedjen az edzés ideje alatt – írja az Origo.

A svájci edző, Murat Yakin a stuttgarti Stadion auf der Waldauban tartott edzésen
Fotó: Fabrice Coffrini / Forrás: AFP

Már a 217 méter magas torony lábánál felhívják a figyelmet a korlátozásra, miszerint filmezési és fényképezési tilalom van érvényben délelőtt 11 órától délután 1 óráig. És valóban, ebben az időszakban a kilátó 150 méteren található első emeletén lévő kávézóban le van engedve a redőny, a második emeletet pedig kordon és biztonsági őr zárja le, nehogy valaki felmerészkedjen a torony tetejére, ahonnan egyébként – magasról, de – jól rálátni a pályára.

A 20min.ch újságírója megírta, hogy a lelátókra könnyebb volt bejutni, hogy onnan próbálja meglesni az edzést, de végül onnan is hamar kiutasította egy biztonsági ember.

Helyszínek és stadionok

Az alábbi képen a németországi Európa-bajnokság városai és stadionjai szerepelnek. 

Helyszínek és stadionok
Forrás: MTI/MTVA Sajtóarchívum

Megérkezett Ronaldo: a szurkolók áttörték a biztonsági korlátokat

A portugál válogatott gépe csütörtökön 19.25-kor landolt a Münster/Osnabrück repülőtéren. A csapat játékosai még földet sem értek, a 70 kilométerre levő szálláshelyükön már rengeteg szurkoló készült a fogadásukra.

A portugál válogatott Észak-Rajna–Vesztfália tartományban a 26 ezer fős lakosságú Harsewinkel mellett, a marienfeldi négycsillagos Hotel-Residence Klosterpforte szolgáltatásait élvezi. Érdekesség, hogy a portugálok a 2006-os világbajnokságon is Marienfeldben szálltak meg. Az Eb-mezőnyt nézve ez a 13. legdrágább szálláshely – adta hírül a Magyar Nemzet

A portugál válogatott érkezésekor, mondhatjuk, hogy elszabadult a pokol; az A Bola arról számolt be, hogy a rendfenntartók nem bírtak a mintegy ötezer szurkolóval, akik egy része áttörte a biztonsági korlátokat.

Roberto Martínez szövetségi kapitány azt mondta, még soha életében nem volt része ilyen fogadtatásban. Ronaldo felelevenítette, hogy 18 évvel ezelőtt már járt itt, és szép emlékeket őriz. A 2006-os vb-n a portugál válogatott a negyedik helyen végzett. Ronaldo azon a tornán, 21 évesen, egy gólt szerzett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában