2024.09.13. 15:55
Rengeteg élelmiszerben benne van ez az alapanyag, most kiderült, vastagbélrákot okoz
A süteményektől kezdve a majonézen át a felvágottakig mindenbe beleteszik, pedig betegséget okoz, akár bélrák is kialakulhat tőle.
A sütemények az emulgeálószerek miatt sem egészségesek, csak mértékkel egyen ilyesmit!
Forrás: Shutterstock
Fotó: Andy Shell
Az emulgeálószereknek nevezett adalékanyagokat azért keverik az élelmiszerekhez, hogy segítsenek megkötni a zsírokat és a vizet, javítva ezzel az ételek állagát, megjelenését és eltarthatóságát. Dr. Amati szerint azonban bebizonyosodott, hogy
ezek az adalékanyagok lebontják a bélrendszert védő nyálkaréteget, ami lehetővé teszi a káros baktériumok beáramlását. A folyamat a bélmikrobiom egyensúlyának felborulását és gyulladást idéz elő. A gyulladás komoly következményekkel jár az egészségre nézve, többek között irritábilis bél szindrómához, Crohn-betegséghez, vastagbélgyulladáshoz vezethet.
Az újonnan felmerülő bizonyítékok pedig az emulgeálószereket a bélrákos esetek növekedésével hozzák összefüggésbe, különösen a fiatalabbak körében.
Adalékanyag az ételben: miben más az ultrafeldolgozott élelmiszer?
Emulgeálószereket elsődlegesen az ún. ultrafeldolgozott élelmiszerek tartalmaznak.
Az egyszerű feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak például a sajtok, a konzervek, a főtt zöldségek és halak. Ezek az ételek a fő összetevőn, a vízen és némi olajon kívül mást nem nagyon tartalmaznak. Velük szemben az ultrafeldolgozott élelmiszerekben több adalékanyag, köztük emulgeálószerek is találhatók.
Utóbbiak krémes emulzióvá egyesítik az anyagokat vagy folyadékokat, emellett segítenek abban, hogy az ételeket selymesebbnek, kevésbé ragacsosnak érezzük.
Melyek a leggyakoribb emulgeálószerek?
Az emulgeálószerek általában növényi, állati eredetű forrásokból vagy szintetikus vegyi anyagokból készülnek.
A csokoládéban található lecitin például szójababból vagy tojásból, májból, földimogyoróból és búzacsírából nyerhető ki. A xantángumi egy szintetikus emulgeálószer, amelyet bakteriális erjesztéssel állítanak elő. A mikrobák lebontják a glükózt, és ennek melléktermékeként jön létre az adalékanyag. A kenyérben használt emulgeálószerek közé tartoznak a diacetil-borkősavészterek, illetve a zsírsavak mono- és digliceridjei. Ezek lágyabb kenyeret eredményeznek, amely így tovább marad tartós. A joghurtokhoz is gyakran adnak emulgeálószereket, hogy megakadályozzák a felszínen a vizes réteg kialakulását.
Hogyan okozhatnak egészségügyi problémát az adalékanyagok?
A bélmikrobiomot főleg zsírok és a víz tartják fenn. Az emulgeálószerek megbontják ezt a kényes egyensúlyt, ami bakteriális fertőzésekhez, gyulladáshoz vezethet. Ez a folyamat a szakértők szerint összefüggésbe hozható a bélrák megjelenésével. Ezt az állatokon végzett vizsgálatok már meg is erősítették.
Napjainkban a bélrák egyre több fiatalt érint, és ennek egyik lehetséges okozója az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend lehet – írja az Origo.
Bulvár-celeb
- Hadas Kriszta több szörnyű tragédiát is túlélt
- Meghalt az Illés Együttes legendája, Szörényi Szabolcs
- Hoppá! Titokban vette videóra párja Tóth Gabit
- Ezekre figyeljen, hogy ne bosszúság, hanem élvezet legyen a grillcsirkézés
- Komoly baj tünete lehet ez az apróságnak tűnő testi változás