Bulvár-celeb

9 órája

Szenzációs orvosi beavatkozással mentették meg egy kislány életét a Heim Pál Gyermekkórházban

A 9 éves kislány magas lázzal és zavartan került a sürgősségi osztályra. Egy pécsi professzor mentette meg az életét.

MW

Egy Pécsi professzor, Tóth Miklós és csapata mentette meg a kislány életét

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Fenton

A bravúros beavatkozásról a közösségi oldalán számolt be a Heim Pál Gyermekkórház.

Péntek délután, nem ügyeleti napunkon egy súlyos állapotú, 9 éves kislány került a Sürgősségi Osztályunkra. Rögtön látható volt, hogy kritikus az állapota

– írták.

Azonnali radiológiai vizsgálat történt, amely többszörös tályogképződést állapított meg a koponyaalapon, az élet fenntartásához nélkülözhetetlen területek közvetlen közelében (a nagy fejverőér és a központi vénás fonat mellett), valamint az oldalsó garati régióban. 

A gyermek állapota egyre rosszabbra fordult, a láz mellett a tudata is kezdett zavarttá válni, egyértelmű volt, hogy gyors beavatkozásra van szükség.

Idegsebészeti és koponyaalapi sebészetben jártas szakemberekkel történt telefonos konzultáció, amelyet követően a sebészileg könnyebben elérhető, garati része a tályognak feltárásra került abban a reményben, hogy a genny utat talál magának a koponyaalapól, a megkezdett antibiotikumos kezelés pedig gyógyítja a sebészileg rendkívül nehezen elérhető koponyaalapi és agyi területeket. 

A sürgősségi osztály ügyeletes orvosai próbáltak a műtét elvégzésére képes kollégát találni, sokan azonban a klinikától távol, külföldön vagy vidéken tartózkodtak. Tóth Miklós, a Pécsi Tudományegyetem PTE Klinikai Központjának Fül-Orr-Gégészeti- és Fej-Nyaksebészeti Klinika Oldalsó koponyaalapi-sebészeti munkacsoportjának vezetője az esetről értesülve csapatával együtt azonnal a budapesti gyermekklinikára utazott. 

A szakemberek többórás sürgősségi műtéttel megmentették a kislány életét.

A műtét nem volt kockázatmentes, de sikerült. Életet mentett, de nagy ára volt: a tályog területét, ami a gennyesedés gócpontja volt, csak a hallás feláldozásával lehetett megközelíteni. Már a műtétet követően is sokat javult a kislány idegrendszeri állapota

írta a gyermekkórház, de ezzel még nincs vége, fél év múlva újabb műtéttel csontvezetéses implantáció segítségével próbálják meg orvosaik az adott oldalon visszaadni a kislány hallását.

Azonnali kollegiális segítségük, a bravúros műtét, valamint tudásuk, amivel visszaadták egy kislány életét, gyönyörű példája az orvosi hivatástudat, a professzionális szakmai tudás és az országos központok közös együttműködésének, amellyel minden gyermek életéért naponta küzdünk

– írták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!