2 órája
Ivott már kék teát? Itt az új őrület, ami ráadásul még egészséges is
A tél slágere lesz a kék tea, amit még kevesen ismernek, pedig érdemes megkóstolni. Ugyanis nemcsak menő a kinézete, de nagyon egészséges is.
Ivott már kék teát?
Forrás: Shutterstock
A természetes alapanyagokból készült különleges színű ételek és italok mindig nagy népszerűségnek örvendenek. A kék tea pont ilyen: nincs benne mesterséges színezék, mégis ámulatba ejtően néz ki. A kékes-lilás gyümölcsök, például az áfonya, a szilva és a szeder alkalmasak ételek és italok színezésére. A kék tea is egy természetes összetevőnek, a pillangóborsó virágának köszönheti gyönyörű színét.
Világhódító kékség
A Clitoria ternatea Ázsia egyenlítői részén elterjedt és ott őshonos rendkívül sokoldalú növény. A virága valószínűtlenül kék színét a benne felhalmozódott természetes színanyagnak köszönheti. Dísznövényként termesztik, és elsősorban oda ültetik, ahol szükséges a talaj minőségének a javítása, mert képes a talajban a nitrogént lebontani, ráadásul nem túl igényes növény és különösebb gondozást sem igényel.
A kék virágokat festékanyagként hasznosítják: Malajziában a kivonatával festik kékre a ragacsos rizst, Kínában az édes-sós rizsgombócot színezik vele. Thaiföldön kék szirupot állítanak elő a virágból, Burmában pedig tésztába csomagolják a virágokat és kisütik. De használják még fagylaltok, jégkrémek vagy vattacukor színezésére is.
Színváltó frissítő koffein nélkül
Egy csésze kék teához 4-5 levelet leforrázunk, 5-7 percig állni hagyjuk, majd fogyaszthatjuk is a világoskék színű italt. Ha néhány csepp citromlevet adunk a teához, a pH-érték megváltozása miatt csodás kékre változik a színe. Több citromlétől lila lesz, a méztől pedig rózsaszínűvé válik. Az íze természetes, enyhén virágos és édes, kamillához hasonló, és nem tartalmaz koffeint.
Különlegesebbé tehetjük a teázás élményét mentát, levendulát vagy vaníliát hozzáadva az italunkhoz. Ezek ugyanis nagyon jól harmonizálnak a pillangóborsó ízével. Koktélok készítésénél is szívesen használják a pillangóborsót: ha a virágát ginben áztatják, ragyogó kék színű lesz az ital, tonikot hozzákeverve pedig rózsaszínűvé változik a frissítő.
Ezekre jó a kék tea
Íme néhány indok, hogy miért érdemes kék teát fogyasztani:
- A pillangóborsó virágában található antocianid és flavonol nevezetű antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, így hatékony lehet szív- és érrendszeri betegségekben, neurológiai, autoimmun vagy daganatos betegségek esetén.
- Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazható láz- és fájdalomcsillapítóként, légúti megbetegedéseknél, de segít húgyúti fertőzések esetén, sőt a máj méregtelenítésében is.
3. Nyugtató, hangulatjavító, így fogyasztása esetén csökkenhet a szorongás és a depresszióra való hajlam, javulhat a kedélyállapot, pihentetőbb lehet az alvás.
4. Segíti a vércukorszint szabályozását, elősegíti a zsírégetést és így a fogyást is.
Nincs ismert káros mellékhatása, de rendszeres fogyasztása előtt érdemes szakember véleményét is kikérni.
Hogy mire jó még a kék tea, kiderül a Mindmegette cikkéből.
Bulvár-celeb
- Koszos? Ragacsos? Mutatjuk, hogyan lehet patika állapotba hozni a mikrót
- A Megasztár döntőse ott volt a Magyar Színházban, gázmérgezést kapott
- A T. rex valósághű hangja sokkal félelmetesebb, mint gondolná
- Ettől elolvadsz: így táncol kislányával Krausz Gábor
- Könnyebben hízunk el, ha ezt az alkoholos italt fogyasztjuk