Bulvár-celeb

1 órája

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság, és nem pálinka – mi az?

A savanyú káposzta nem csak finom, számtalan áldásos hatása miatt az egészségünket is támogatja.

MW

Finom és egészséges a savanyúkáposzta

Forrás: Getty Images

A savanyú káposzta titka a fermentálásban, vagyis erjesztésben rejlik, aminek köszönhetően nem csupán az íze lesz különleges, hanem rendkívül egészségessé is válik. 

home made sauerkraut in a wooden bowl with juniper berries
A savanyú káposzta igazi C-vitamin-forrás
Fotó: Szakaly

A savanyított ételek ugyanis gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek a szervezetünkben, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ennek hatására képesek leszünk leküzdeni a különböző gyulladásos folyamatokat, sőt az allergiás tüneteink is enyhülhetnek. 

Az erjesztési folyamatban biológiailag aktív anyagok szabadulnak fel, mint a flavonoidok vagy a fitoösztrogének. Ezek jótékony hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Emellett a fermentáció végtermékeként létrejövő szerves savaknak fontos szerepük van a bélnyálkahártya táplálásában, az anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésében.

Éljen a jó hangulat!

Az agy és a bélrendszer között szoros kapcsolat van. Ha rendszeresen fogyasztunk savanyú káposztát, a beleinkben megnő a jó baktériumok aránya, valamint olyan hormonok kezdenek termelődni, mint a szerotonin és a dopamin, amelyek a jó hangulatért felelősek.

Karcsúsít, kiegyensúlyoz

A savanyú káposztában található jótékony baktériumok az étvágyunkat és a nassolási vágyunkat is csökkentik. A bélflórát felépítő mikroorganizmusok ugyanis befolyásolják, hogy milyen gyakran vagyunk éhesek, de még arra is hatással vannak, hogy milyen ételeket kívánunk meg. Ha felborult az egyensúly, sokkal inkább vágyunk a zsíros, cukros falatokra.

Ragyogó bőr

A káposzta már önmagában is sokat tesz a szépségünkért, mivel rengeteg antioxidáns van benne, ami lassítja a sejtek öregedését, emellett rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami nem csak az immunrendszer erősítésében és szervezet méregtelenítésében játszik fontos szerepet, de a bőrünket is egészségesebbé teszi. 

A bélben zajló gyulladásos folyamatok felelősek lehetnek az olyan bőrproblémák kialakulásáért, mint a rosacea, az ekcéma vagy a pattanások. Ha a bélbaktériumaink nincsenek rendben, esetleg sok gyulladást fokozó ételt eszünk, mint például cukros, fehérlisztből készült finomságokat, akkor az a bőrünkön is hamar meglátszik. Ha viszont gyakran eszünk savanyított káposztát, akkor a bőrünk is ragyogni fog.

A szív és a csontok jó barátja

A savanyú káposzta bővelkedik K2-vitaminban, amely csökkenti a koleszterinszintet, kordában tartja a vérnyomást és elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Így segíti, hogy a szívünk és a csontjaink minél tovább maradjanak épek és egészségesek.

A fermentálás titkairól még több érdekességet árul el cikkében a Diéta és Fitnesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!