top 50

2019.12.07. 07:00

Hatékonyabbak voltak tavaly a vállalkozások Heves megyében

A megyei hozzáadott érték négyszázmilliárd forint körül alakult, minden méretű vállalkozásnál nőtt a munka termelékenysége.

Tóth Balázs

Munkanap az SBS-nél. Lakosságarányához képest az iparban felülreprezentált Heves megye Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Nemrégiben megjelent a Heves megyei TOP 50 kiadvány, amely a megye gazdasági helyzetéről ad átfogó képet a 2018-as adóhatósági, cégbeszámolói adatok alapján. A kötet a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldaláról is letölthető lesz.

A statisztika szerint megyénk lakossága fogy, tavaly 295,8 ezer ember volt bejelentve megyénkbe, 1135-tel kevesebb, mint 2017-ben. Lakosságarányához képest az iparban felülreprezentált Heves – igaz, az üzemekben nemcsak más megyékből, de más országokból származók is sokan dolgoznak – az ország ipari termeléséből 4,6 százalékkal részesedik, ami 2018-ban 1459 milliárd forintot jelentett.

A kiadványban szó esik a beruházásokról is, a megye gyorsuló gazdasági fejlődését, a megye tőkefelszívó képességének javulását tükrözi ezek volumenindexe. A NAV szerint a 2018-ban Heves megyében elért 301 milliárd forint beruházási teljesítményérték 4,4 százalékát teszi ki az országosnak. A KSH szerint a gazdasági szervezetek 177 milliárd forint értékben ruháztak be a megyében.

A társas vállalkozások az elért árbevétel legnagyobb hányadát, 2018-ban már több mint 95 százalékát adták. A legjelentősebb gazdasági szereplők szűk csoportja az összes árbevétel közel 70 százalékát, a kivitel közel 90 százalékát, a belföldi eladások mintegy harmadát bonyolította, de a megtermelt hozzáadott érték több mint hatoda is hozzájuk köthető.

Utóbbi mutató az utóbbi években hullámzóan alakult, 2013–2016 között növekedett, majd egy év csökkenés után tavaly ismét nőtt, ezúttal 13 százalékkal, s megközelítette a négyszázmilliárd forintot.

A vállalkozások összes árbevétele 1915 milliárd forintra rúgott, ami bő hatszázalékos növekedés egy év alatt, az export 9 százalékkal 1164 milliárdra, a belföldi értékesítés 2,2 százalékkal 751 milliárd forintra emelkedett. Növekedett a cégek jövedelmezősége, a vállalkozások adózás előtti eredménye megközelítette a 68 milliárd forintot. Elsősorban nem a nyereség nőtt, hanem a veszteség csökkent. Bő négy és fél ezer vállalkozás gazdálkodott eredménnyel, míg 2,3 ezer ráfizetéssel. A vállalkozások 1,6 milliárd forint társasági adókedvezményt vettek igénybe, amelyet majdnem hetven százalékban fejlesztésre költöttek, 15 százalékát pedig látványcsapatsport támogatása címen. Végül társasági adóból a NAV 915 millió forintot utalt a sportszervezeteknek, 116 milliót az előadó-művészeti szervezeteknek.

Munkanap az SBS-nél. Lakosságarányához képest az iparban felülreprezentált Heves megye Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A cégek az adózott eredmény és az amortizáció bővülésének köszönhetően a korábbinál majdnem ötödével magasabb, közel 144 milliárd forint hozamot értek el. A társaságok saját tőkéje tizedével emelkedett, a jegyzett tőkéjük pedig 3,2 százalékkal. A külföldi tőke viszont a felére esett, köszönhetően annak, hogy a Mátrai Erőműből kiszálltak a német tulajdonosok. A kereskedelemben viszont nőtt a külföldi tőke részesedése. A jóváhagyott osztalék az előző évinél negyedével több, 19,6 milliárd forint volt, a kifizetett osztalék ennek majdnem másfélszerese.

A középvállalkozások a dolgozók ötödének adtak munkát, a hozzáadott érték 17 százalékát, a nettó árbevétel 12 százalékát képviselték. A kisvállalkozások duplaannyi embernek adtak munkát, a hozzáadott értékből 27 százalékkal, a nettó árbevételből 24 százalékkal részesedtek. A 23 nagyvállalat (két közepes cég lépett följebb tavaly) a foglalkoztatásból 40 százalékkal vette ki a részét, a hozzáadott érték 56 százaléka, az árbevétel majdnem 65 százaléka kapcsolódik hozzájuk.

Tavaly nőtt a dolgozók hatékonysága, főleg a kisvállalati körben. Az egy főre jutó hozzáadott érték a kicsiknél 5,8 millió, a közepes vállalkozásoknál hétmillió forint volt, a nagyoknál viszont 11-ről 12,3 millió forintra ugrott.

Emelkedett a foglalkoztatottság

A KSH adatai szerint a foglalkoztatottak száma Heves megyében 129,1 ezer volt tavaly, ami 3,9 százalékkal több a megelőző esztendő adatánál, ezzel 58 százalékra nőtt a foglalkoztatási arány. Nőtt a gazdaságilag aktívak száma, miközben csökkent a jövedelmet szerezni képes korban lévő népesség.

Heves megyében a társas vállalkozások átlagos állományi létszáma a 2009. évi többezres csökkenés után gyarapodott, majd 2012–13-ban fogyatkozott, s emelkedő tendencia után tavaly ismét kissé csökkent, 46,5 ezer alá, így továbbra is elmarad a válság előtti szinttől.

A társaságok alkalmazottainak átlagbére az inflációt meghaladó ütemben, 2018-ban összesen mintegy 6,8 százalékkal, évi 3 millió 546 ezer forintra növekedett. A Heves megyei átlagbér az országos 100,6 százaléka, csökkent a megye előnye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!