Aszály

2024.08.29. 06:55

A nyári kapás növényeknek már mindegy, ha jönne is eső

Augusztusban negyven-ötven milliméterrel kevesebb csapadék hullott Heves vármegyében a sokéves átlagnál.

Tóth Balázs

Augusztus utolsó hetét megelőző hét meleg, nagyrészt száraz időjárása tovább fokozta a július eleje óta tartó szárazságot hazánkban, írja a HungaroMet. Jelenleg az ország kétharmadán tapasztalható súlyos vagy nagyfokú aszály. Bár nyári kapás növényeink terméskilátásain már egy kiadós eső sem segítene, a repce lassan aktuálissá váló vetéséhez óriási szükség lenne a csapadékra. Számottevő mennyiségre azonban az előttünk álló egy hétben is csak kevés helyen van esély, a meleg, száraz idő folytatódik a nyár utolsó hetében is, elszórt záporok, zivatarok kedden és a hétvégén fordulhatnak elő.

Aszály sújtotta kukorica
Aszály sújtotta kukorica
Forrás: Mészáros János/Új Néplap

Ahogy a július, úgy az augusztus is mintegy 20-60 milliméterrel szárazabb volt a sokéves átlagnál – vármegyénkben csak a Kékesen volt 25 milliméteres elmaradás, a többi területen 40-50 milliméter csapadék hiányzott –, és bár júniusban még bőven volt eső, mostanra a 90 napos csapadékösszeg is nagy területen mutat 60 millimétert meghaladó hiányt az ilyenkor szokásos mennyiségekhez képest. Poroszlónál nyolc milliméter többlet volt, de a Mátrában 30 milliméter, a Bükkben 71 milliméter hibádzott, s a megye déli területen is volt hasonló mértékű elmaradás.

Az augusztus közepén jelentősebb csapadékot kapott északi, keleti és délnyugati tájakon a talaj felszín közeli és középső rétege még kellően nedves (bár Hevesben is 29-39 százalék közötti a nedvesség aránya), a fél méternél mélyebb réteg azonban csaknem országszerte kritikusan száraz, az Alföldön és a Dunántúl jelentős részén pedig a teljes felső egy méteres réteg 30 százaléknál kevesebb nedvességet tartalmaz a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. Heves vármegyében 32-33 százalékos a talaj nedvességtartalma. Az aszály területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekedett az egy héttel ezelőtti állapothoz képest.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint Hevesben a Tarna-völgyét leszámítva, ahol erős, mindenhol rendkívüli az aszály.

A HungaroMet szerint a vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisában járnak, utóbbi növény a legtöbb helyen már teljesen elszáradt, a napraforgóban még több a zöld levél. A legfrissebb műholdas mérések alapján az NDVI index növényspecifikus éves menetében a 2022-es rendkívüli aszálynál sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Lassan időszerűvé válik az őszi káposztarepce vetése is, amihez a talaj nedvességviszonyai csak az északi országrészben kielégítők, az Alföld jelentős részén azonban igen száraz, poros a vetés által érintett talajréteg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!