Pénteken már szüretelhetnek

2024.08.15. 17:25

Az Egri Borvidéken augusztus 16-án kezdődhet meg a korai fajták szedése

Az Egri Borvidéken szigorúan szabályozott a szüret. Egyebek között fajták szerint határozza meg a hegyközségi tanács és a hegybíró azt, hogy mikor kezdődhet meg a szedés. Ahhoz, hogy eredetiségi igazolást kapjon a termelő az időpontokon túl számos más feltételnek is eleget kell még tenni. Erről adott ki közleményt Tarsoly József egri hegybíró és az Egri Borvidék Hegyközsége Tanácsa.

Sike Sándor

Mint a közleményből kiderül augusztus 16-án kezdődhet meg az Egri Hegyközség területén termelt Chasselas, Cserszegi fűszeres, Ezerfürtű, Irsai Olivér, Leányka, Mátrai muskotály, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Sárga muskotály, Zefír, Zengő, Zenit, illetve Menoire és Turán szőlőfajták szürete. A kezdési időpont mellett a mustcukorfokot is meghatározzák, mégpedig az Egri Védett Eredetű borok Termékleírása alapján. Ennek értelmében az OEM Eger Classicus muskotály, Classicus fehér és az OEM Egri Csillag Classicus minimum kategóriához a Chasselas, Cserszegi fűszeres, Ezerfürtű, Irsai Olivér, Mátrai muskotály, Ottonel muskotály, Sárga muskotály fajták esetében minimálisan 16 Mm° mustcukorfok szükséges, míg a Leányka, Rizlingszilváni, Zefír, Zengő, Zenit fajták esetében 17 Mm° mustcukorfok a követelmény. Ugyanennyi a minimális elvárás az OEM Eger Classicus Rozé és Classicus siller minőségi kategóriához a Menoire, Turán fajták esetében és a OEM Eger Classicus Vörös és az OEM Egri Bikavér Egri Bv. Classicus minőségi kategóriához  a Turán fajta esetében. A Menoire fajta esetében viszont már minimálisan 19Mm° mustcukorfok szükséges.

HMM_0226
Augusztus 16-án már megkezdik a szüretet Egerben
Augusztus 16-án már megkezdik a szüretet Egerben
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az említett termékleírás szabályozza a maximális hozamot is, ami hektáranként 100 hektoliter, illetve 13,6 tonna. Gépi szüret esetén 13,1 tonna a maximum, ami minden szőlőfajtára egyformán érvényes. Igen magas, 20 Mm mustcukorfok az előírás ugyanakkor az OEM Eger Superior és Grand Superior minőségi kategóriához minden szőlőfajta esetében. A maximális hozam Superior kategóriánál 60 hektoliter, illetve 8,1 tonna hektáranként, gépi szüret esetén pedig 7,8 tonna. A Grand Superior kategória 35 hektoliterre, illetve 6 tonnával gépi szüret esetén: 5,6 tonnával teljesíthető.

A közlemény szerint az időjárási és növény-egészségügyi helyzetre tekintettel a hegyközségi tag – írásban benyújtott – kérésére helyszíni szemlét követő egyedi szüreti kezdési időpontra indokolt esetben a hegybíró engedélyt adhat. A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel. A meghirdetett szüreti időpont előtti szüret esetén a Hegyszabályzat ellen vétőt pénzbírsággal sújthatják és az „egri” termőhelyre utaló termékmegjelöléstől eltilthatják.

A Védett Eredetű Egri szőlőalapanyag szüret kezdési időpontját fajtánként a Hegyközség a szokásos módon előre meghirdeti és ez a termelőkre, felvásárlókra kötelező. A szüret előtt két nappal írásban (3300 Eger, Deák F. utca 51. Tel/fax: 36-411-943, e-mail: [email protected] ) kérni kell a Grand Superior eredetvédelmi minősítéshez szükséges helyszíni minősítést, amelyet vagy a szőlőtáblán vagy a feldolgozási helyen végez el a Hegyközség. A Szőlőszármazási bizonyítványt a hegyközségnek, a szőlőt feldolgozó borászati üzemnek és a szőlőtermelőnek 5 évig meg kell őriznie. A szőlőszármazási bizonyítvány kérelmeket folyamatosan, szüretet követő 7 napon belül be kell küldeni.  

A fiatal ültetvények termésátlagáról külön rendelkeznek, s az a termelő, aki úgy ítéli meg, hogy az adott termésátlagtól eltér, annak jeleznie kell, hogy a szüret előtt egy előzetes helyszíni szemlét tarthasson a hegybíró. A szüret – fagykár, jégkár, aszály, vadkár, seregély, növényvédelmi probléma, lopás, zöldszüret stb. miatti – elmaradását a szőlőültetvény helye szerint illetékes hegybírónak a káresemény bekövetkezését követő 15 napon belül be kell jelenteni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!