Csapadékhiány

2024.08.02. 17:28

Egyre szárazabb a talaj, már középfokú az aszály

Heves vármegye nagy részén már közepes fokú az aszály a HungaroMet szerint.

Tóth Balázs

Fokozódott az aszály az elmúlt napokban a HungaroMet agrometeorológiai elemzése szerint. Előfordult ugyan csapadék, de csak néhány tájegységen, országrészek maradtak eső nélkül. Ahol nagyobb mennyiség hullott, ott is egyszerre érkezett a csapadék, azonban a sokéves átlaghoz képest ezeken a területeken is csapadékhiány mutatkozik. A 30 napos csapadékösszeg Heves vármegye területén 14-40 milliméter között mozgott július utolsó napjaiban, csak a legészakibb és legdélebbi területeken volt 40 milliméter, vagy afeletti csapadékmennyiség, a középső területeken nem érte el a 20 millimétert sem. A 30 napos csapadékösszeg 38-80 milliméterrel maradt el a sokéves átlagtól.

Fokozódik az aszály vármegyénkben
Fokozódik az aszály vármegyénkben (Illusztráció)
Forrás: Molcsányi Máté/Kisalföld

A talaj felső fél méteres rétege az ország jelentős részén kritikusan száraz, a középső országrészben és a Dunántúl északkeleti harmadán a 30 százalékot sem éri el a nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában, Heves megyében 31-43 százalékos az arány. Országszerte az 50-100 centiméter közötti rétegben is csak 40-60 százalék ez az érték, megyénkben 50 százalék körüli.

Hazánk területének több, mint 80 százalékán figyelhető meg közepes vagy annál súlyosabb mértékű aszály. Heves vármegye középső és déli részén legalább közepes fokú az aszály, de a déli részeken van, ahol már nagy fokúnak nevezhető a szárazság, míg északin kisebb a csapadékhiány, a Bükk egyes területein pedig nincs aszály.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfokozatai szerint a megye a délnyugati sarkát kivéve erős aszály van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!