Turizmus

2024.08.01. 06:55

Kevesebb turista jött a nyár elején

A turisták számában és az itt töltött vendégéjszakában is elmaradt az idei június a tavalyitól.

Tóth Balázs

2024 júniusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken1 1,8 millió vendég közel 4,2 millió vendégéjszakát töltött el, közölte a KSH. Míg országosan a vendégek száma 11, a vendégéjszakáké pedig 3,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, addig Heves vármegyében visszaesésről tanúskodnak az adatok. A KSH szerint míg a külföldi vendégforgalom emelkedett, addig a belföldi csökkent, és utóbbi annak köszönhető, hogy egy héttel tovább tartott a tanév.

Parádsasvár javított legtöbbet a vendégek számát illetően
Parádsasvár javított legtöbbet a vendégek számát illetően
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Vármegyénkben 84,2 ezer turista töltött el legalább egy éjszakát, ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák száma 177 ezerről 166 ezerre csökkent. A tavaly júniusihoz képest ezerrel több külföldi vendég érkezett ugyan (10,2 ezer), de kevesebb idei maradtak, az általuk itt töltött éjszakák száma 23,6 ezerről 22,7 ezerre mérséklődött.

Nem minden települést érintett a csökkenés, de sok esetben a több vendégre kevesebb éjszaka jutott, így történt ez Szilvásvárad, Eger, Mátraszentimre esetében is. Az egy évvel korábbihoz képest Parádsasvár javított a legtöbbet vendégszámban és éjszakaszámban, majd Gyöngyös következett. Demjén, Egerszalók, Felsőtárkány, Noszvaj, Poroszló, Sarud és Parád mindkét mutatóban csökkenést könyvelhetett el. Egerbe tíz százalékkal több külföldi (hétezer) érkezett, mint tavaly júniusban, de az egy évvel korábbinál kicsivel kevesebb, 14 ezer éjszakát töltött.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!