Fejlesztések

2024.08.21. 07:51

Újabb öt településen segítenék uniós pénzből az ott lakókat

A helyiek közösségét erősítenék, megakadályoznák az idősek elmagányosodását, támogatnák a fiatal anyákat is. A fiatalok KRESZ-tudásával és a szerhasználatával is vannak teendők.

Heol.hu

Újabb Heves vármegyei települések humán fejlesztéseire ítéltek meg európai uniós támogatást augusztus elején. A Bélapátfalvi járásból három település, a Pétervásárai járásból két község nyert, közülük négy (Egercsehi, Parád, Recsk és Szilvásvárad) mindegyik ugyanannyit: 179 millió 963 ezer 300 forintot, míg Bélapátfalva 41 ezer forinttal kevesebbet.

Szilvásváradon főként az időseket helyezik a középpontba, de a szociális és gyerekjóléti szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása is cél. Lesznek programok, közösségi információs pont, a település történelmének kutatása, megismertetése, javítanák az ügyintézést és a szolgáltatások fejlesztést. Terveznek egészségügyi szűréseket, felvilágosításokat is.

Egercsehiben is a közösségfejlesztés élvez prioritást életminőség, egészségtudatosság javítással, generációk közötti kapcsolatok javítása, az utazás és a helybeli kerékpározás elősegítése is a programpontok között szerepel. Ügyintézési teret is létrehoznak.

Bélapátfalván a többi településen tervezetthez hasonló programokat mindenki elérheti majd, de elsősorban az esélyegyenlőségi célcsoportokba tartozókat, azon belül a nőket, a mélyszegénységben élőket, romákat, a fogyatékkal élőket, valamint a gyermekeket és az időseket célozzák.

Parádon a pénzt az ott élők helyben tartására használnák föl – ahogyan más községekben is - a hátrányos helyzetű csoportok, kiemelten nők, mélyszegénységben élők, romák, fogyatékkal élők, idősek, illetve gyermekek életkörülményeinek javításával. Kiemelt fontosságú a szerhasználat elleni fellépés. Recsken egyebek között megakadályoznák az idősek elmagányosodását, segítenék a fiatal anyákat, fejlesztenék a diákok KRESZ-tudását. Itt is szerepel a tervek között ügyintézési tér létrehozása, a kamerarendszer fejlesztése, akciók, programok szervezése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!