Támogatás

2024.07.26. 17:25

Több száz milliót hoz a TOP Plusz Eger környékére

Top Plusz Projekt nyerteseit tették közzé. Verpelét, Egerbakta és Kerecsend is nyertesek között van.

Szabadi Martina Laura

A TOP PLUSZ Projektből helyi humán fejlesztések projektre nyert több Eger környéki település forrást. Egerbakta több mint 190 millió forintot, Kerecsend több mint 299 millió forintot, Verpelét önkormányzata pedig 174 millió forintot fordíthat e célokra.

Ip,Cctv,Camera,Install,By,Have,Water,Proof,Cover,To
Térfigyelő kamerarendszer kiépítése is tervben van (Illusztráció)
Fotó: APChanel / Forrás: Shutterstock

Farkas Sándor, Verpelét polgármesterének tájékoztatása szerint a projekt egy 4 év alatt megvalósítandó programsorozat és eszközbeszerzés, illetve ügyintézési tér kialakítása és egy személy foglalkoztatása is, amelynek fő célja a helyi lakossági, intézményi igényekkel összhangban a helyi közösségi folyamatok fejlesztése. Emellett cél a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatásokhoz kapcsolódó szemléletformáló tevékenységek ösztönzése, a társadalmi kohézió erősítése. A projektben közösségi programok megvalósítása, a helyi hagyományok, kulturális értékek megőrzése, megismertetése, továbbfejlesztése, generációs szakadékok csökkentése, egészséges életmód támogatása, minőségi szolgáltatások elérésének biztosítása, aktív, összetartó közösség létrehozása, vonzó települési környezet kialakítása zajlik majd.

A projekt a leírása szerint hozzájárul többek között a szociális alapszolgáltatásokhoz és gyermekjóléti alapellátásokhoz kapcsolódó szemléletformáláshoz - szemléletformáló, érzékenyítő programok szervezésével a településen élők, de elsősorban idősebb korosztály részére, elszigetelődésük, elmagányosodásuk megelőzése érdekében. Erősítenék a társadalmi befogadást, kohéziót és identitást, valamint a munkaerő-piaci kompetenciát és együttműködések erősítését célzó közösségi programok megvalósításához is kapnak támogatást. A közösségfejlesztést célzó programok szervezésével a lakosságnak kedveznek. Egészségfejlesztő és egészségtudatosságot erősítő programok (szűrővizsgálatok, állapotfelmérések, tanácsadások, szexuális felvilágosító programok, szerhasználatot megelőző programok, betegség- és baleset-megelőzéssel, elsősegélynyújtással, egészséges táplálkozással kapcsolatos előadások) megvalósítása is zajlik majd a településen, mégpedig az ott élők testi-lelki egészségének megőrzése érdekében. 

Megtudtuk, bűnmegelőzést és közbiztonság javítását segítő programok megvalósításával, térfigyelő kamerarendszer kiépítésével, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében cselekszenek. Mindezek mellett a kerékpáros közlekedést népszerűsítő programok megvalósításával, az egészséges, és egyben környezettudatos életmódra való ösztönzés érdekében szorgoskodnak. A digitális kompetencia-fejlesztéssel, elsősorban az idősebb korosztály igényeinek felelnek meg. Új technológiákkal, a digitális világgal való megismerkedést segítik, az abban való eligazodást támogatják. A projekt célcsoportját kizárólag a támogatási kérelemben megjelölt célterületen, Verpeléten élő lakosok jelentik, emelték ki. A projekt során megvalósítani tervezett tevékenységek, programok a település teljes lakossága számára elérhetőek, de elsősorban a hátrányos helyzetű csoportokat, azon belül a nőket, a mélyszegénységben élőket, romákat, a fogyatékkal élőket, valamint a gyermekeket és az időseket célozzák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában