Vadásznap

2024.09.07. 19:59

Mátrafüreden gyűltek össze ünnepelni Heves vármegye vadászai +galéria, videó

Az erdész- és vadásztársadalom is komoly kihívások előtt áll, hangzott el a vadásznapon. A mátrafüredi eseményen kitüntetéseket is átadtak.

Szabó István

Szombaton immár a 31. Heves Vármegyei Vadásznapot rendezte meg Mátrafüreden az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Heves Vármegyei Területi Szervezete,  a Heves Vármegyei Vadásztársaságok Szövetsége és a házigazda Északi Agrárszakképzési Centrum Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. 

Mátrafüreden gyűltek össze ünnepelni Heves vármegye vadászai
Mátrafüreden gyűltek össze ünnepelni Heves vármegye vadászai
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke fővédnökségével zajlott esemény a hagyományoknak megfelelően vad- és halételfőző versennyel kezdődött már korán reggel az erdészeti technikum parkjában. Az ünnepélyes megnyitóra vadászkürtös térzene teremtett kitűnő hangulatot. A zászlóbehozatalt követően a Vadászhimnuszt Koch Katalin énekművész adta elő. Karnis Pálné, a házigazda intézmény igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az erdészeti technikum árnyas parkja a kora őszi melegben a vadásznapnak kellemes helyszínt biztosít.

– Számomra nagyon fontos minden olyan rendezvény, amit a vármegyén belül olyan szervezetekkel együtt rendezünk, akikkel a tanév folyamán is sokszor együtt dolgozunk. Ilyen például az Egererdő Zrt., illetve az egri vadászkamara. A közös rendezvények mellett, a szakképzés rendszerének átalakítása kapcsán duális képzési rendszer kialakítására törekszünk. Ennek lényege, hogy a tanulóink az erdőgazdaságok területén, a vadászkamaránál, az egyes vadásztársaságoknál olyan természeti környezetben végezzék a gyakorlataikat, ami lehetővé teszi számukra a felkészülést a szakmájukra. Nagyon sokan ezeknél a cégeknél, társaságoknál helyezkednek el az iskolánk elvégzése után. Egyre szorosabb együttműködésre van szükségünk, és bízom abban, hogy egyre jobban kikristályosodik közöttünk a feladatmegosztás, így a képzésünk még jobban a piaci elvárásoknak megfelelő lesz – fogalmazott Karnis Pálné.

Mátrafüreden gyűltek össze ünnepelni Heves vármegye vadászai
Mátrafüreden gyűltek össze ünnepelni Heves vármegye vadászai
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy dologidőben is időt szakítottak a vadásznapra.

– Akik természetközeli szakmákban dolgozunk, tudjuk, hogy a nyár vége, az ősz beköszönte, bizony dologidő. Szerencsére, fontos az erdész és vadász szakmának, hogy összejöjjünk, kicseréljük tapasztalatainkat. Ez nagyon fontos, mert a társadalmi kihívásokon túl természeti jellegűek is előttünk állnak. Azt gondolom, a természeti szakmákkal foglalkozók előtt már nem kérdés a klímaváltozás ténye. Az viszont sokkal nagyobb kérdés, hogyan tudunk ennek a kihívásnak megfelelni. Véleményem szerint, erre csak egy jó megoldás lehet: a széles szakmai összefogás és együttműködés. Az oktatástól és kutatástól a gyakorlati gazdálkodáson át a hatósági szerepvállalásig mindenkinek részt kell ebben venni. Ezek a kihívások ugyanis olyan jövőképet vetítenek elénk, amelyben még nem volt része a jelen generációjának, de az elődeinknek sem. Így, a szakirodalomból sem fogunk tudni mélyen meríteni. A vadásznap kötetlen beszélgetései a felhőtlen időtöltés mellett hozzájárulhatnak a problémamegoldáshoz is – emelte ki Dobre-Kecsmár Csaba.

Polónyi György, az OMVK Heves Vármegyei Területi Szervezete elnöke nyitotta meg a vármegyei vadásznapot.

Mátrafüreden gyűltek össze ünnepelni Heves vármegye vadászai
Mátrafüreden gyűltek össze ünnepelni Heves vármegye vadászai
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A vadászkamara elsődleges célja a tagjainak az érdekképviselete. Emellett feladata a rendelkezésre álló pénzeszközök elosztása. Felhívom a vadásztársaságok figyelmét, hogy újra megjelent az Országos Vadgazdálkodási Alap pályázati felhívása. Szerepel benne például itatóhelyek kialakítása. Erre érdemes pályázni, hiszen emlékszünk még a két évvel ezelőtti súlyos aszályra, de az idei nyár is nagyon száraz volt. De megéri pályázni a vadgazdálkodásban használható drónokra, a gépkocsikra szerelhető vadrisztó prizmákra, illetve a mezőgazdasági gépekre szerelhető ultrahangos vadriasztókra. Ezek az eszközök a sokoldalúságuk és hasznosságuk okán széles körben terjednek. Szomorú, hogy a hivatásos vadászok száma országos szinten is csökken. Ennek egyik oka az, hogy anyagilag nincsenek kellően megbecsülve. Emellett elöregedik a vadásztársadalom, a fiatalok ugyanakkor nem találják meg azt az életpálya modellt ebben a hivatásban, amit keresnek. Vármegyénk vadgazdálkodását illetően a kilövési számokból és a leadott becslésekből sajnos úgy tűnik, hogy a szarvasállomány nem olyan mértékben csökkent, mint az elvárható lenne. Ez megjelenik a kistelepülésre bejáró vadak károkozásban is. Mindezek miatt a vadászkamara is támogatja azt, hogy fokozzuk a vadkilövéseket. Pozitív hozadéka a helyzetnek, hogy a trófeák minősége javult – összegezte Polónyi György.

A megnyitót követő Szent Hubertus misét Fehér Róbert plébános celebrálta. A szertartást követően kitüntetések átadása következett. A Nimród Vadászérmet, az Országos Magyar Vadászati Védegylet kitüntetését vehette át:

- Kaló Péter, a vécsi Aszó Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza, 

- Molnár Zsolt, a bükkszenterzsébeti Bükkaljai Széchenyi Zsigmond vadásztársaság hivatásos vadásza,

- Kovács Ármin, a a bükkszenterzsébeti Bükkaljai Széchenyi Zsigmond vadásztársaság elnöke

- Pál József, a Pélyi Tiszatáj Vadásztársaság tagja

- Lányi Pál, a gyöngyössolymosi Dr. Nagy Gyula Vadásztársaság tagja

- Bartók László, az Ostors-Novaj Egyetértés Vadásztársaság tagja

- Horváth László, a Istenmezejei Vadásztársaság elnöke,

- Zólyomi Attila, a Boldogi Vadásztársaság vadászmestere

- Bárdos Csaba sportvadász, a bükkszentmártoni Bükkalja Vadásztársaság tagja

Vadászkamara Érdemérme kitüntetésben részesült:

- Kovács Kálmán, az OMVK Heves Vármegyei Területi Szervezete sportvadász alelnöke 

- Szűcs Iván, az OMVK Heves Vármegyei Területi Szervezete hivatásos vadász alelnöke

A délutáni program a színpadon, a parkban és a sportpályán sok egyéb mellett vadászkutya, vadászíjász, solymász, illetve állathang bemutató volt. Az Egervölgye Táncműhely előadását a Cafe Quartet vonósnégyes koncertje követte. Lehetőség volt lézervadászatra, lakóautó bemutatót megnézni, és kézműves kiállítók portékái között válogatni. A vadásznapon megjelent, többek között, dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke, Demeter Erzsébet, a Heves Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője, Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei elnöke, Kovács József r. ezredes, Eger rendőrkapitánya, Oláh Tamás, r. ezredes, Heves rendőrkapitánya, Balogh Tibor r. ezredes, Gyöngyös rendőrkapitánya.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában