Diákmunka program

2024.09.05. 06:53

Több mint 900 diákot foglalkoztattak Hevesben

A 2024-es Nyári diákmunka program Heves vármegyében is kiemelkedően sikeres volt.

Molnár Helga

A kormány idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a Nyári diákmunka programot, amelyben a tervezett 20 ezer fő helyett összesen közel 29 ezren vettek részt. Az eredeti, 3,8 milliárd forintos keretösszeg a többszöri vármegyei ráemeléseknek köszönhetően több mint 4,3 milliárd forintra nőtt, ami lehetővé tette még több diák nyári foglalkoztatását – írta kedden publikált összefoglalójában Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A munkaalapú társadalom kiépítéséhez 2013 óta a Nyári diákmunka program is érdemben járul hozzá: elősegíti a fiatalok munkaerőpiacra lépését, erősíti munkaszocializációjuk folyamatát, és a diákok akár szakmai gyakorlatukat is teljesíthetik általa.

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhettek.
– A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban, erdőgazdálkodásban működő vállalkozások hívhatták le – idézte fel az illetékes államtitkár.

Érdeklődtünk a a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, mennyi kérelem érkezett Heves vármegyéből, hány diákmunkást regisztráltak, illetve milyen volt a megoszlásuk.
– A 2024-es Nyári diákmunka program Heves vármegyében is kiemelkedően sikeres volt, melyet jól mutat, hogy a programra regisztráló diákok nagy számára tekintettel a vármegye kérte az eredetileg számára rendelkezésre álló 112 millió forintos keretösszeg további 35 millió forinttal történő megemelését. Ennek köszönhetően a tervezett 560-nál jóval több, 916 diák foglalkoztatása valósulhatott meg a program keretében – írták.

Kifejtették, Heves vármegyében 221 munkáltatótól összesen 330 kérelem érkezett be a programra. A diákok közel 60,4 százalékát, azaz 553 embert az önkormányzati pillérben foglalkoztatták, míg a turizmus és vendéglátás területén is jelentős érdeklődés mutatkozott, ahol 350 diák talált munkát, ami a teljes létszám 38,2 százalékát teszi ki. A mezőgazdaság területén 13 diák foglalkoztatása valósult meg, ami 1,4 százalékot tesz ki.
– A legnépszerűbb munkakörök között Heves vármegyében az egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozások, takarítói és kisegítői feladatok, hivatalsegédi és kézbesítői munkák, valamint a konyhai kisegítői munkák szerepeltek. Emellett nagy népszerűségnek örvendtek a pultos, illetve a konferencia- és rendezvényszervező pozíciók is, melyek szintén keresett munkakörök voltak a vármegyében – tették hozzá.

Kiemelték, a kormány 2010 óta következetesen dolgozik a teljes foglalkoztatottság megvalósításán, különös figyelmet fordítva a fiatalok munkaerőpiaci aktivitásának növelésére, melynek az idén tizenkettedszer megvalósuló Nyári diákmunka program is fontos része. Az intézkedések eredményeként ma már egymillióval többen dolgoznak, mint a korábbi években, ráadásul az átlagos fizetések is megháromszorozódtak a Gyurcsány-korszakhoz képest. A munkaalapú társadalom kiépítéséhez hozzájárul a Nyári diákmunka program is, hisz segíti a fiatalok munkaerőpiacra való belépését, akik szakmai gyakorlatuk teljesítésével akár jövőbeli karrierjüket is megalapozhatják. A fiatalok nyári munkából származó keresete a 25 év alattiak SZJA-mentességének köszönhetően is magasabb, ami jelentős anyagi támogatást nyújt számukra.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!