Pályázat

2 órája

Funkcionális italban hasznosítanák a tarnabodi algák hatóanyagát

Magyarországon egyedülálló biotechnológiai üzem épül Tarnabodon. A több mint hatszáz millió forintnyi beruházás célja a világ egyik leghatékonyabb antioxidánsának előállítása, amely alapjául szolgál egy új és innovatív funkcionális ital kifejlesztésének.

Heol.hu

A préslé előállító, gyümölcsfeldolgozó Házikó Farm Kft. közleménye szerint a cég sikeresen pályázott 2023-ban az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) keretében, hogy technológiai fejlesztéseket valósítson meg egy innovatív ötlet megvalósítása érdekében. Az Agrárminisztérium által kiválósági díjjal elismert projekt célja egy egészséges alternatívát nyújtó funkcionális ital kifejlesztése és piaci bevezetése, amelynek hatóanyaga az algából kinyert astaxanthin.

Az astaxanthin egy rendkívül erős antioxidáns, amely többek között algák, élesztők, lazacok és rákfélék által termelt vörös pigment. Kiemelkedő biológiai tulajdonságai közé tartozik, hogy antioxidáns kapacitása jelentősen meghaladja a C-vitamin és az E-vitamin hatékonyságát. Az astaxanthin képes semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket és hozzájárulnak különböző betegségek kialakulásához.

Az anyag különleges tulajdonságai miatt széles körben alkalmazható, nemcsak az élelmiszer- és takarmányipar, hanem a kozmetikai és gyógyszeriparban. Az astaxanthin az emberi szervezetben antioxidáns hatásával védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, ezáltal lassítva az öregedési folyamatokat és támogatva az immunrendszert. Tudományos kutatások szerint az astaxanthin jelentős szerepet játszik a bőr védelmében az UV-sugárzás okozta károsodásokkal szemben, továbbá sikeresen alkalmazható különböző neurológiai betegségek (például az Alzheimer- és Parkinson-kór) kezelésében is. Az astaxanthin fokozza a sportteljesítményt, csökkenti az izmok regenerációs idejét, hozzájárul az állóképesség növeléséhez.

A több mint hatszáz milliós beruházás egyrészt a Házikó Farm Kft. Szécsényben lévő telephelyén, másrészt – a technológiai beszállítóként kiválasztott Glia Kft. közreműködésével – a Heves vármegyei Tarnabodon valósul meg. A Tarnabodi Kísérleti Biotechnológiai Üzem a meglévő és épülő ipari infrastruktúrának, valamint az új, fenntartható technológiáknak köszönhetően lehetőséget biztosít az új technológia kialakítására. A Glia Kft. a fotobioreaktorok gyártásáért, leszállításáért és üzembe helyezéséért felel majd.

A beruházást egyrészt a Házikó Farm Kft. szécsényi telephelyén, másrészt a Heves vármegyei Tarnabodon valósítják meg
A beruházást egyrészt a Házikó Farm Kft. szécsényi telephelyén, másrészt a Heves vármegyei Tarnabodon valósítják meg
Forrás: Szécsény város honlapja/Facebook

A Glia Kutatás-Fejlesztési Innovációs Kft. kiemelten foglalkozik a biotechnológia, a mezőgazdaság és az agrárinformatika területével, számos mezőgazdasági és infrastrukturális fejlesztést valósít meg. Egyik legkiemelkedőbb fejlesztési területük az alga-baktérium ko-kultivációs technológia, amely az algák és baktériumok együttes alkalmazását integrálja a mezőgazdasági és kommunális szennyvízkezelési folyamatokban. A Glia kft. tulajdonosa, a Glia Nova Zrt. nemrégiben szerezte meg a biotechnológiai innovációban élenjáró Albitech Kft. többségi részesedését, amely a mezőgazdasági célú algatermelés egyik vezető képviselője Magyarországon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!