Csapadék

22 órája

Átnedvesedett a talaj a megye nagy részén

A talaj felső rétegében a Tisza-tónál a legalacsonyabb a nedvességtartalom.

Tóth Balázs

Az előző héten hétfőn gyökeresen átalakult időjárásunk, a száraz, nyári meleg után egy markáns frontrendszer érkezett, térségünkben lelassult, így nagy területen hullott jelentős csapadék szerda reggelig. Csütörtökön pedig már egy újabb légörvény érte el a nyugati tájakat, viharos széllel, sok csapadékkal, dunai árhullámot indítva. Jellemzően 40-70 mm eső hullott a két légköri rendszer hatására, de a nyugati országrészben 90-130 milliméter esett, ami már meghaladja a harminc napos sokéves átlagot, és a kilencven napos átlaghoz képest is jelentősen csökkent az elmaradás. Az aszály országszerte megszűnt. A talaj fölső rétege országszerte sáros, helyenként belvíz is van, jellemzően a fölső 30-70 cm-es réteg nedvesedett át. Mélyebben még mindig nagy területen van egy csontszáraz a talajréteg.

Heves vármegyében a Mátra tetején 123 milliméter eső hullott, az alacsonyabban fekvő tájakon viszont ennek csak a fele, Gyöngyösön 78 millimétert regisztráltak, Kompolt és Heves vidékén 66-68 milliméter eső esett, Egerben 59, Poroszlónál viszont csak 35 milliméter. A met.hu térképe szerint a 30 napos átlaghoz képesti eltérés a Kékesen volt a legnagyobb, 133 milliméterrel haladta meg a korábbi havi átlagot, Egerben pedig 30 milliméterrel, ellenben Poroszlón elmaradt attól 6 milliméterrel. A kilencven napos sokéves átlaghoz képest még mindig nagy az elmaradás, Poroszlónál 45, Egerben 80 milliméter volt az eltérés a negatív tartományban, a Kékesen viszont megfelelt a sokéves átlagnak, csupán hat milliméterrel haladta meg.

A talaj nedvességtartalma a megye délebbi részén, a Tisza-tónál hatvan százalékos,vagy az alatti még mindig, a többi részen hetven százalék körüli, bár Egerben nyolcvan százalékos, a Mátrában pedig 96 százalékos.

A met.hu szerint most alkalmas lehet(ne) az idő a betakarításra, de a nedves talaj akadályozza azt, illetve a csapadék jót tesz a már elvetett növényeknek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!