Zimankó

9 órája

Megdőlt az októberi rekord: mínusz 16 fok a Bükkben

Egyre hidegebb van a Bükkben, ezúttal mínusz 16 fokot mértek.

Heol.hu

Mínusz 16 Celsius fok volt a Mohos-töbörben, avagy nem sokáig tartott ki a néhány napos októberi állomásrekord – írja a töbröt monitorozó intézet közösségi oldalán.

Vasárnap hajnalban a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézetével együttműködésben működtetett Mohos-töbör meteorológiai mérőállomás Mínusz 16 Celsius fokot rögzített 5 óra 10-kor. Ezzel alul, avagy felülmúlta a két nappal ezelőtt született (-14,5 Celsius fok) korábbi októberi állomásminimumot a műszer 2022-es telepítése óta.
– A léghőmérséklet már este fél nyolc magasságában mínusz 10 Celsius fok alá zuttyant, majd a késő hajnali órákban érte el a Mínusz 16 Celsius fokos minimumértéket. Számszerűsítve az idei ősz hatodik, az idei október ötödik zord napján van túl a Zsidó-rét jelentős része, így a Mohos-töbör is – írják.

A Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott, szintén a Bükk-fennsíkon található Vörösmeteor-töbörben mínusz 12,6 Celsius fokon állt be a hajnali minimum. Nem lett volna melegünk ott sem.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!