Gyöngyös

2018.10.23. 11:30

Drogok, prostik: sok a panasz a lakókra

Címkék#civil élet

„Nem gondoltam volna, hogy munkakerülő, több milliós köztartozást felhalmozó kábítószeresek, prostituáltak, dílerek, börtönből szabadult és büntetésükre váró közveszélyes alakok kapnak önkormányzati támogatást, lakhatást, és ilyen emberek tartják rettegésben majd a környéket” – panaszolja nevét elhallgatni kérő olvasónk.

Hliva Éva

Azzal folytatja, hogy a nap 24 órájában érkeznek a környékre züllött, kétes alakok, akik a Haller-házban pár percnyi benntartózkodás után távoznak is. Szavai szerint a Petőfi Sándor utcai ingatlannál éjszaka is állandó a jövés-menés, rendszeres, hogy valamilyen szállítmány érkezik a házba, miközben néhány alak úgymond megfigyelőállásba helyezkedik. Hozzáteszi: bizonyos időközönként jobb módú férfiak nyugati autókkal érkeznek, szintén rövidebb-hosszabb ideig benntartózkodnak, olykor hangos szóváltás is hallható.

– Lerongyolódott nők jönnek-mennek az épületből; előfordult, hogy a járdára lökve rugdosták őket férfiak a járókelők szeme láttára – mondja.

Azt állítja olvasónk, a környéken élők szenvednek a Hal­ler-ház lakóinak és vendégeiknek rendszeres hangoskodásától, törvénytelen életvitelüktől. A panaszos azt is tudni véli, hogy a Petőfi úti egyik ingatlan udvarán harci kutyát tartanak. Hozzáteszi, hogy többen, többször is éltek már panasszal az önkormányzat felé, és a rendőrségre is tettek bejelentést.

Hétköznap délután négy óra körül érkezünk az utcába. Sokan járnak erre, a Gyöngyössolymosra vezető út nagy forgalmat bonyolít, a felső városrészben lakók számára is ez az egyik fő útvonal. Általános iskola, húsbolt, cukrászda, lakóházak sorakoznak a környéken. A Fő tértől néhány perc sétára meg is pillantjuk a nevezett épületet, amely valamikor patinás külsővel rendelkezhetett, ám mára már igen elhanyagolt állapotban van. Ottjártunkkor a kapu nyitva volt, nagy volt a mozgás. Nem tűnt lakatlannak a ház.

Az önkormányzati bérlakásokból folyamatos a lakók költöztetése, hiszen hamarosan felújítják az egész épületet Fotó: MW

Az önkormányzat tulajdonában lévő Petőfi utcai Hal­ler-házzal kapcsolatban megtudjuk, pályázati projektben érintett ingatlanról van szó. A Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság vezetője portálunk kérdésére elmondta, az épületet a közeljövőben felújítják. Németi László közölte, a bérlőket a projekt miatt is ki kell költöztetni, de a bérleti jogviszony megszüntetésére okot adó egyéb körülmények is hozzájárultak a kilakoltatásukhoz. Hozzátette, mivel a lakók mindegyike már jogcím nélküli lakáshasználónak minősül, a kiköltözésre irányuló végrehajtási eljárásokat már hónapokkal korábban elindították, amelyek jelenleg is folyamatban vannak.

Az önkormányzat ismeri a problémát – jegyzi meg az igazgató –, a rendelkezésére álló csekély intézkedési lehetősége miatt igyekszik a rend fenntartásában közreműködni, és a jelzett ingatlant a lehető legrövidebb idő alatt a renitens bérlőktől megtisztítani. Az igazgató hozzáteszi, amint a ház üres lesz, lezárják és átadják a kivitelező cég szakembereinek, hogy elkezdjék a felújítását.

A rendőrség is figyeli a környéket

Kérdésünkre, miszerint mi lesz a felújított ház sorsa, az igazgató elmondja, hogy a projektből fakadóan továbbra is bérleményként kell hasznosítani a házban lévő több lakást, de a bérlő kijelölésekor az erre jogosult szakbizottság körültekintően választja ki az erre jogosultakat. A térfigyelő kamera felhelyezése is szóba került, ezzel kapcsolatban kiderült, a város a költségvetési forrásai függvényében legfőképp az érintett önkormányzati képviselő vagy a rendőrség javaslatára helyez el indokolt helyeken térfigyelő kamerát. A Petőfi utca ezen szakaszán kamera elhelyezését eddig még nem javasolták.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a helyi rendőrkapitányság értesült a kialakult helyzetről, kaptak állampolgári bejelentést is ez ügyben. Közlése szerint évek óta kiemelt járőrözési terület a szóban forgó környék, naponta tartanak ellenőrzéseket a területen, valamint több alkalommal is intézkedtek már az ingatlannál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában