Tolvajok, csalók, garázdák

2024.04.24. 06:55

Vesztegetésben belehúzott a hazai bűnlistán Heves

Bűnös esztendőnek minősíthető az elmúlt, 2023-as év hazánkban a Pénzcentrum bűnügyi adatokra alapozó idei tájékoztatása szerint. Az indoklás úgy fogalmazható meg, hogy fél évtizede, azaz 2018 óta nem regisztráltak annyi bűntényt az országunkban, mint 2023-ban. Vármegyénkben bűncselekmények terén nem volt különösebb változás 2022-höz képest, sőt, némi csökkenés volt tapasztalható, de vesztegetésben alaposan belehúztunk a mutatók alapján.

Dr. Szalay Zoltán

Érdemes értékelő írásunk elején összehasonlítani, hogy Magyarországon 2018-ban összességében 79 ezer 3 bűncselekmény miatt jártak el a hazai nyomozó és igazságszolgáltatási szervek. Azután 2020-ban a deliktumok száma már 162 ezer 412, míg a tavalyit megelőző, 2022-es évben 167 ezer 774 volt. Ezt tartalmazzák a Belügyminisztérium (BM) Statisztikai Osztályának a mutatói. Az elmúlt esztendőben 178 ezer 172 bűneset adott munkát a hazai hatóságoknak. 

A tavaly októberi hatvani lövöldözés gyanúsítottjai a bíróság folyosóján. A bűncselekmények közül a lopás a leggyakoribb Hevesben
A tavaly októberi hatvani lövöldözés gyanúsítottjai a bíróság folyosóján. A bűncselekmények közül a lopás a leggyakoribb Hevesben
Forrás: Ládi László (Archív fotó)

A Pénzcentrum közelmúltban nyilvánosságra hozott országos adatai arról tanúskodnak, hogy az összes bűnelkövetés számait szemlélve tavaly Jász-Nagykun-Szolnok vármegye emelkedett ki, ahol – mint közlik – valósággal kilőtt a bűntények száma, s 40 százalékkal nőtt meg a 2022-es esztendőhöz képest. A velünk szomszédos vármegyét a sorban a 28 százalékos emelkedéssel Hajdú-Bihar követte, s a dobogóra került még 17 százalékos gyarapodással Borsod-Abaúj-Zemplén. Igaz, utóbbi területen kissé más a mérce, hiszen 12 ezer 852-ről ugrott fel a feltárt bűncselekmények mennyisége 15 ezer 108-ra. Tíz százalék feletti volt a deliktumok növekedési aránya Pest, Komárom-Esztergom, Vas, Tolna, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben. 

Jó hír számunkra, hogy nem tapasztaltak érdemi változást a bűnözésben Budapesten és Heves vármegyében. Nógrádban ugyanakkor még kedvezőbb a kép, mivel ott mérséklődött az előző évben a bűnözés, hiszen 14 százalékkal csökkent a bűnelkövetések mennyisége. Szabolcs-Szatmár-Beregben 9, Győr-Moson-Sopronban 6 százalékkal lett kisebb az arány. Ha a pontos adatokra figyelünk, akkor szűkebb hazánkban a BM bűnügyi statisztikája azt jelzi, hogy nálunk a tavalyelőtti 6000-el szemben pontosan 5976 bűncselekményt regisztráltak 2023-ban, ami az országos mutatónak éppen a 3,35 százaléka volt. 

S innentől kezdve érdemes már leginkább a Heves vármegyei mértékeket értékelni. A legtöbbször enyveskezű földijeink bizonyultak aktívaknak, hiszen a lopások száma elérte a kétezer-hatszázhuszonnyolcat, vagyis a vármegyénkben megvalósult bűncselekmények 43,9 százalékát, s ez az adat a hazai több mint 49 ezres tolvajlásnak éppen az 5,3 százalékát tette ki. A csalók is elég magas számmal képviseltették magukat a múlt esztendei bűnlajstromban, ellenük ugyanis 514 alkalommal indult büntetőeljárás Hevesben. Ez a mutató kevéssel több, mint 8,6 százalékos arány a vármegyebeli összes deliktumhoz viszonyítva. Ám az országban elkövetett csalásoknak (19 ezer 704 ügy) csupán a 2,6 százaléka. 

A Heves vármegyei bűnügyi listán a garázdaság következik harmadikként a sorban, ugyanis éppen 300 ilyen büntetőügyet jegyzőkönyveztek a hatóságaink. Az országos 8709 garázdaságból 3,4 százalékkal részesedtünk. 

A járművezetés ittas állapotban elnevezésű deliktum tettesei ellen 280 büntetőjogi procedúra indult tavaly Hevesben. Ez a mutató az országoshoz (10 ezer 697 eljárás) képest 2,6 százalék volt. Az ötödik helyet a szűkebb hazánkban vezetett bűnügyi lajstromban a testi sértés foglalta el a maga 195 büntetőeljárásával, ami az országos adatot (6607) figyelembe véve 2,95 százalék. 

A többi bűncselekmény közül vármegyénkben 161 esettel emelkedik ki a rongálás, ezt követi 156-tal az információs rendszer felhasználásával megvalósított csalás. A továbbiakban 126-tal szerepel a járművezetés eltiltás hatálya alatt, valamint egyaránt 119 eljárás lefolytatásával a zaklatás, valamint a kábítószer-birtoklás. 
A magánlaksértésre vetemedők is jócskán részesei voltak a bűnözésnek Hevesben az e bűntény miatt folytatott büntetőjogi procedúrák száma éppen száz volt az elmúlt esztendőben, s ezzel a statisztikai adattal 7,6 százalékos arányt értünk el az 1300-at meghaladó országos mutatóhoz viszonyítva. 

A közúti baleset okozásában térségünkben szintén elég magas a szám, hiszen 90 ilyen közlekedési ügyet regisztráltak, az országos 2646 esetnek a 3,4 százalékát. 
Külön is érdemes kitérni a vesztegetés bűntett szűkebb hazánkbeli adataira. Ezekből a deliktumokból ugyan látszólag kevés, csupán 45 ügy fordult elő tavaly vármegyénkben, de ez a szám 32 százaléka, azaz csaknem egyharmada a hazánkban folytatott 137 ugyanilyen deliktum feltárására szolgáló büntetőjogi procedúrának. 

A BM statisztikája szerint a Heves vármegyei listán 48-cal a hátsó régióban szerepeltek az egyedi azonosító jellel visszaélők, 30-cal a költségvetési csalások, 28-cal az új pszichoaktív anyaggal visszaélés elnevezésű bűntény tettesei, 10-el pedig a kábítószerrel kereskedők, 6-al pedig a zsarolók. 
Heves vármegye a mutatók tanúsága szerint bűnözés szempontjából a hazai középmezőny alsó felében foglalt helyet az előző évben. 

Az erőszakos bűncselekmények közül a testi sértés emelkedett ki

A BM Statisztikai Osztályának kimutatása értelmében az erőszakos jogellenes cselekedetek, ha az ország más vármegyéihez képest kisebb arányban is, de azért jelen voltak Hevesben az életünkben az előző évben. A legsúlyosabb bűntényből, az emberölésből hetet a múlt évben kellett a hatóságoknak kivizsgálniuk. Az országos adathoz képest ez 3,2 százalék volt. A korábban említett testi sértés miatt indult 195 eljárás igencsak soknak számít. Szexuális erőszak bűntettét 12 ügyben tárták fel hatóságaink, amúgy hazánkban 368 ilyen eljárást folytattak. A kapcsolati erőszak 15 alkalommal adott munkát az igazságszolgáltatási szerveknek. Sajnos a gyermekpornográfia bűntette is cselekvésre késztette a hatóságok munkatársait, éppen nyolc procedúrában. A vagyon elleni erőszakos bűncselekményből, a rablásból 32 elkövetőjét vonták felelősségre Hevesben, míg ez a mutató az országban 536 volt. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában