A tárgyalóteremből

2024.05.21. 11:33

Nem született még ítélet a rokonai előtt kalapáccsal erősködő fiatal ügyében

Portálunk tárgyalási előzetesében három büntetőperről adott tájékoztatást az elmúlt héten. Ezekkel az ügyekkel kapcsolatban kérdésünkre az Egri Törvényszék sajtószóvivője, Hoszné dr. Nagy Tímea bíró azt közölte, hogy egyik eljárás se fejeződött még be, nem született ítélet egyikben sem.

Sike Sándor

Az eljárások közül – tárgyi súlyát tekintve – a legsúlyosabb büntetőper vádlottja egy fiatalkorú, s a vád ellene életveszélyt okozó testi sértés bűntette. A cselekménye idején G. D. I. nem töltötte még be a 18. életévét, s tettét egy szórakozóhely előtt követte el. Szóbeli inzultust és kisebb tettlegességet követően következett az öléssel történt fenyegetés, majd a tett: a vádlott – kisebb rokoni kísérettel megtámogatva – visszatért a szórakozóhely előtti térre, és egy kalapácsszerű tárggyal kis híján halálra sújtotta a sértettet. 

A vádirat szerint az ütéstől sértett rövid időn belül összeesett. A fiatalkorú észlelve a következményt az újabb ütésre emelt kezét leengedte, és "kisérőivel" együtt távozott. A következmény pedig: a sértett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el úgy, hogy a maradandó fogyatékossággal gyógyult koponyasérülések közvetett életveszélyes állapotot okoztak.

A Büntető törvénykönyv a testi sértést három kategóriába – könnyű, súlyos és életveszélyt okozó – sorolja és a 164.§-ában rendeli büntetni. Itt állapítja meg a törvény, hogy a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt vagy halált okoz.

Ennél a megállapításnál érdemes egy kisebb jogi kitérőt tenni: dr. Király Enikő büntetőjogi védőügyvéd okfejtése szerint az életveszély a halál bekövetkezésének reális lehetőségét jelenti, de ez nem azonosítható a halál szükségszerű beállásával. Életveszélyről akkor van szó, ha a testi sértés folytán megkezdődött az az okfolyamat, amely halálhoz vezethet, ugyanakkor fennáll a halál elhárítására vagy az életveszély megszüntetésére alkalmas beavatkozás lehetősége is.

A sérülés életveszélyes voltának megállapítása szakkérdés, amelyet orvosszakértő igénybevételével kell megállapítani. Az orvosszakértő nyilatkozik abban a kérdésben is, hogy az életveszély a konkrét esetben közvetlen vagy közvetett jellegű volt-e. Az életveszély független a tényleges gyógytartamtól, vagyis akár 8 napon belül gyógyuló sérülés is lehet életveszélyes jellegű.

 A legjellemzőbb életveszélyes sérülések

Az életveszélyes sérülések általános felsorolását az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 16. számú módszertani levele tartalmazza. E szerint sérülés életveszélyesnek véleményezhető, ha a trauma életfontos szervet sért; étfontos szervek működésének másodlagos gátlását idézi elő; súlyos heveny belső vagy külső vérzést okoz; olyan állapothoz vezet, amely shocktalanítást követel meg. A szervsérüléssel és/vagy jelentősebb vérzéssel nem járó, de testüreget (koponya, mellkas, has) megnyitó sérülés önmagában közvetett életveszélyt jelent. A gyógytartam viszonylag rövid volta (8 napon belülisége) nem zárja ki a sérülés élet kioltására alkalmasságát, ha az arra önmagában is alkalmas volt. A sérülések után fellépő szövődményeket a szakértőnek esetenként kell értékelni.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterctock)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!