Kéklámpás nap

2024.06.14. 17:27

Fejest ugró fürdőzőt is mentettek az egri strandon + fotók, videó

Sokszor felzúgtak a szirénák az egri strandon, ahol a rendvédelmi szervek és a mentők tartottak közös Kéklámpás Napot pénteken gyerekeknek, családoknak. A rendőrök kutyás és fegyveres bemutatót tartottak, a katonák őrt gyilkoltak, a mentők fejest ugró fürdőzőt mentettek.

Tóth Balázs

Kéklámpás napot rendeztek pénteken az egri strandon, amelyre számos általános iskolai osztály, óvodások, de középiskolások is ellátogattak. Az egri mazsorettek és a szihalmi fúvósok felvonulásával és műsorával kezdődött a program, a fürdő füves területén pedig a kéklámpás szervezetek autói és sátrai várták a családokat, gyerekeket. Mindegyik autó, a tűzoltótól a rendőrkocsikon át a ponyvás katonai teherautóig és rabszállítóig kipróbálható volt és a szirénáik is sokszor felharsantak. Eközben a gyerekek kézbe vehették a fegyvereket, sisakokat és pajzsokat, kipróbálhatták, milyen megbilincselve lenni (vagy bilincsbe verni valakit), a mentők segítségével megismerkedhettek az elsősegély-nyújtással és az újraélesztéssel, a tűzoltók pedig egy füstsátrat is üzembe állítottak. A strandröplabda pályán műanyag fegyverekkel vívhattak harcot egymással a csapatok, és még fedezékek is rendelkezésükre álltak. Eközben meg lehetett ismerkedni a nyomozói munkával ugyanúgy, mint az online csalásokkal és a baleseti veszélyforrásokkal.

Remek programok várták a gyerekeket a Kéklámpás napon
Remek programok várták a gyerekeket a Kéklámpás napon
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Valamennyi szakterület munkatársai kivonultak a Kéklámpás Napra a bűn- és balesetmegelőzési kollégák feladatokkal várták az érdeklődőket. Leginkább a nyár veszélyeire, az online csalási formákra hívták fel a figyelmet. Itt volt a biztonsági öv szimulátorunk, akik kipróbálták, rádöbbenhettek, milyen erőhatások érik az embereket már egy tíz kilométer per órás sebességgel való ütközésnél is. Bűnügyi technikus kollégáim az összes ujjlenyomatvételi lapot elhasználták, a gyerekektől vettek ujjlenyomatot, majd az ecsettel elővarázsolták és mindenki hazavihette – mondta Soltész Bálint, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Megjegyezte, a Kéklámpás Napnak vannak hagyományai a megyében, de az utóbbi éveben, főként a vírushelyzet miatt nem rendezték meg. A főszervező az Eger Termál Kft. volt, ők indították el a szervezést a helyszín felajánlásával. Kiemelte, örültek, hogy szép környezetben újra megrendezték a programot, s a társszervekkel együtt tölthettek egy napot. Sok ponton kapcsolódik egymáshoz a munkájuk, most kötetlenebb formában találkozhattak.

Az egyes szervezetek bemutatókat is tartottak. A rendőrségtől előbb kutyás akciókat láthatott a publikum, majd következtek az olyan helyzetek, amikor előkerültek, sőt, eldördültek a fegyverek is. Természetesen az Agria Bevetési Alosztály munkatársai győztek a fegyverkereskedők, de a védett személy ellen merényletet megkísérlők ellen is. Őket a tűzoltók követték és egy olyan helyzetet mutattak be, ami bármely háztartásban előfordulhat, a tűzhelyen felejtett olaj lángra kapott. Bemutatták, milyen veszélyt rejt, ha valaki ilyen helyzetben vízzel próbálja oltani a tüzet, s azt is, hogyan kell befedni az edényt és elfojtani a lángokat. A tartalékos katonák közelharc bemutatót tartottak késsel, pisztollyal és gépkarabéllyal, figyelmetlen őröket „némítottak el” - örökre -, majd cseréptöréssel fejezték be fellépésüket. A mentők alkalomhoz illően egy tipikus fürdőhelyi balesetet mutattak be, valaki fejest ugrott a sekély vízbe, és nyaki sérülést szenvedett. Az ő mentését és újraélesztését imitálták, remélve, hogy hasonló helyzet nem történik majd a strandokon, fürdőhelyeken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában