Nem készült el

2024.06.26. 11:00

Költségvetési csalás a vád: nem újult meg a sportpálya

A sporttelep felújításával kapcsolatos visszaélések miatt vádat emelt az ügyészség egy Heves vármegyei község korábbi vezetője ellen. A költségvetési csalással vádolt polgármesterrel szemben felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tettek indítványt.

Heol.hu

A mintegy ezer lakosú falu önkormányzata 2017-ben részesült 20 millió forint összegű vissza nem térítendő költségvetési támogatásban, amelyet a Belügyminisztérium pályázat alapján folyósított a helyi sporttelep fejlesztésére. A Támogatói Okirat szerint a beruházást a 2018. év végéig kellett volna kivitelezni, azonban erre a mai napig nem került sor teljeskörűen - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. Költségvetési csalással vádolják a polgármestert.

Nem sikerült felújítani a sportpályát, költségvetési csalással vádolják a polgármestert
Nem sikerült felújítani a sportpályát, költségvetési csalással vádolják a polgármestert
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség vádirata szerint az akkori polgármester az önkormányzati számlára érkezett pénz 90%-át 2017 decembere és 2018 februárja között az igénylésben megjelölt, meghatározott céltól eltérően használta fel, azt az önkormányzat más jellegű kiadásaira fordította, majd visszahelyezte a számlára.

A sportpálya felújítására csak ezt követően kötött szerződést egy vállalkozóval. A szerződésben a teljesítési határidőt 2018. december 21. napjában határozták meg, de a munkát a vállalkozó nem végezte el határidőre. Tartva attól, hogy emiatt a támogatási összeget vissza kell fizetni, a polgármester a képviselő-testülettel egy olyan határozatot szavaztatott meg, amely szerint az önkormányzat kifizeti a húszmillió forintot a vállalkozónak azzal, hogy az a beruházás hiányosságait legkésőbb 2019 tavaszáig köteles pótolni. Ezzel egyidejűleg a vádlott valótlan tartalmú teljesítési igazolási, és műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvet írt alá, amelyek szerint a beruházás már elkészült. Végül azonban fény derült a csalásra, így az önkormányzatnak 2022 tavaszán mégis vissza kellett fizetnie a támogatás teljes összegét a Belügyminisztérium számlájára - részletezte az esetet a sajtószóvivő ügyész.

Költségvetési csalással vádolják a polgármestert

Az Egri Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztása bűntettével vádolja a volt polgármestert, akivel szemben felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A bűncselekmény elkövetésében részt vevő bűnsegédek esetében a vádhatóság az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztésről hozott határozatot - tette hozzá dr. Konkoly Thege László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!