Vízirendészet

2024.06.24. 14:46

Részegen motorcsónakozott pecázás után, de lebukott

A debreceni férfi Poroszlóra jött pecázni, közben pedig sörözgetett. Visszafelé a vízirendőrség megállította a motorcsónakját, ő pedig lebukott.

Heol.hu

A Büntető Törvénykönyv nem csupán a közúti ittas vezetést rendeli büntetni, hanem azt is, ha valaki a vízen vezet ittasan valamely gépi meghajtású járművet, melyet a jogszabály „úszólétesítményként” határoz meg. A motorcsónak, vagy hajó értelemszerűen ebbe a kategóriába tartozik - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Fisherman,On,A,Motor,Boat,With,Spinning
Pecázás közben lecsúszott pár sör a motorcsónak vezetőjének torkán
Pecázás közben lecsúszott pár sör a motorcsónak vezetőjének torkán (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Mint elmondta, a Füzesabonyi Járási Ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádol egy középkorú debreceni férfit, aki idén, május 18-án követte el a bűncselekményt Poroszló külterületén, a Kis-Tiszán. A vádlott itt pecázott egy ismerősével a délután folyamán, miközben megivott négy üveg sört. Ennek ellenére a horgászat végeztével saját kezűleg kívánta partra vezetni húsz lóerős, felépítményes motorcsónakját, de útközben a vízirendőrség megállította, majd szondát fúvattak vele. Mivel a műszer pozitív értéket mutatott, előállították a rendőrkapitányságra és büntetőeljárást indítottak ellene. Ennek során gyanúsítottként hallgatták ki, azután ügye az ügyészségre, és onnan a bíróságra került.

Mindezek fényében elmondható, hogy jobb lett volna, ha a terhelt a szomját nem alkoholtartalmú itallal oltja mielőtt járművet vezet - fogalmazott a sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, a járási ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratában. Tekintve, hogy az adott motoros csónak vezetése nem volt engedélyhez kötött, a vádhatóság ebben az esetben nem tett indítványt járművezetéstől eltiltásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!