Baleset

2024.06.19. 11:25

Vérző fejjel hagyta ott a 11 éves gyermeket a horti gázoló

A kiskorú vérzett a sérülés miatt, de a gázoló elhajtott. Az Egri Járási Ügyészség emelt vádat az ügyben.

Heol.hu

A központi járási ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot azzal a férfival szemben, aki 2023 őszén Hort egyik utcáján haladt autójával, amikor a kiskorú – 11 éves – sértett az úttestre hajtott biciklijével. A férfi későn észlelte a kerékpárost, akit fékezése ellenére elütött. Ezután a kislány az aszfaltra esett és könnyű sérüléseket szenvedett - tájékoztatta portálunkat dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Kiemelte, a baleset után a vádlott a járműből kiszállt, megkérdezte a sértettől, hogy jól van-e, majd igenlő válasza után – bár a kiskorú a vádlott számára is jól látható vérző sérülést szenvedett – a helyszínről elhajtott, a sértettnek további segítséget nem nyújtott.

Az eljárásban megállapították, ha a sofőr a sértettet az úttestre hajtás pillanatában észleli és azonnal fékez, akkor elkerülte volna a balesetet. Az esetben az is jelentősen közrejátszott, hogy a kiskorú, amikor az úttestre kihaladt, aközben nem adott elsőbbséget az úttesten haladó jármű részére. Az ügyészség minden körülményt figyelembe véve vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt - tudtuk meg a helyettes sajtószóvivő ügyésztől.

Törvény
A Büntető Törvénykönyv szerint, aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!