Félrevezetés

2024.07.08. 10:59

Azt hazudta, nyolcan támadtak rá Egerben, pedig csak elesett

A figyelmetlensége miatt nekiment egy kerékpárosnak, majd elesett.

Molnár Helga

A büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről hozott határozatot az Egri Járási Ügyészség abban a bűnügyben, ami egy 16 éves fiatal ellen indult hatóság félrevezetése vétségének kísérlete miatt. A megállapított tényállás szerint a fiatalkorú 2023. december 19-én reggel gyalog tartott az iskolába Egerben, egy, a Maklári hóstyán kiépített bicikliúton, amikor a figyelmetlensége miatt nekiment egy kerékpárosnak, majd elesett. Emiatt piszkosan, bicegve és sántítva érkezett a tanintézetbe, ahol a nevelőtanár kérdésére valótlanul azt állította, hogy azért néz ki így, mert az egri buszállomás aluljárójában nyolc ismeretlen személy bántalmazta – ismertette dr. Konkoly Thege László, sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Azt hazudta, nyolcan támadtak rá Egerben, pedig csak elesett
Azt hazudta, nyolcan támadtak rá Egerben, pedig csak elesett (Illusztráció)
Forrás: SynthEx/Shutterstock

Az iskola képviselője erre kihívta a rendőrséget. A kiérkező hivatalos személyeknek a fiú – tovább színezve a mesét – azt mondta, hogy az aluljáróban nyolc maszkot viselő ember támadt rá, akik megütötték, majd összerugdosták. A diák az igazságot csak a megindított nyomozás során tárta fel, a rendőrkapitányságon foganatosított kihallgatása során. Mindezzel a fiatalkorú bűncselekményt valósított meg, melyet a Büntető Törvénykönyv akár két évi szabadságvesztéssel rendel büntetni vádemelés esetén.

A járási ügyészség a meggondolatlan kiskorú esetében nem emelt vádat, ugyanakkor egy évre elrendelte a pártfogó felügyeletét és magatartási szabályként előírta számára, hogy ez alatt igazolatlan hiányzás, engedély nélküli eltávozás, és késés nélkül eleget kell tennie a tankötelezettségének, valamint maradéktalanul be kell tartania az iskola házirendjét. Amennyiben ez megtörténik, egy év múlva sor kerülhet az eljárás megszüntetésére. 

Vádat emelt viszont a Gyöngyösi Járási Ügyészség azzal a 60 éves buszvezetővel szemben, aki szintén elkövette a hatóság félrevezetésének vétségét.

A terhelt tavaly, egy januári éjjelen Adácson nekitolatott az általa vezetett busszal egy fának. Ezt követően ahelyett, hogy vállalta volna a felelősséget, hamis bejelentést tett a rendőrségen arról, hogy a közlekedő jármű hátsó ablakát és jobb hátsó karosszéria elemét egy ismeretlen személy kővel megdobálta. A járási ügyészség pénzbüntetést indítványozott a hatóságot félrevezető buszsofőrrel szemben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában