Állatkínzás

2024.07.18. 13:51

Egy tucat kutya kínszenvedése miatt kell felelnie a gyöngyösi nőnek

Gyöngyösön egy nő 35 különböző fajtájú kutyát tartott, azonban az állatok kíméletlen körülmények között éltek. A víz és táplálékhiány miatt a kutyák különböző betegségekben – például méhgyulladásban vagy szaruhártya fekélyben – szenvedtek, de akadt olyan eb is, akinek a hátsó lábain az izom elsorvadt. Az egyik eb lábát amputálni kellett.

Heol.hu

A Gyöngyösi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a nővel szemben, aki méltatlanul bánt majd egy tucat kutyával. A vád szerint a nő 2023 májusában, egy gyöngyösi telephelyen 35 különböző fajtájú kutyát  tartott. A vádlott a házi kedvencek alapvető szükségleteit figyelmen kívül hagyva, ivóvíz nélkül,  kommunális hulladék és bomló állati tetemek között, valamint jelentős mennyiségű ürülékkel szennyezett kennelekben tartotta a kutyákat, amelyek a tartási körülmények miatt megbetegedtek - közölte lapunkkal a Heves Vármegyei Főügyészség.

Szörnyűséges körülmények a kutyák keneleinél
Szörnyűséges körülmények a kutyák keneleinél, az állatkínzás nem ismer határokat
Forrás:  Magyarország Ügyészsége

A vádlott telephelyén a helyi önkormányzat munkatársai ellenőrzést tartottak, ahol  megtaláltak tíz, az egészségkárosodástól szenvedő, elhanyagolt külsejű állatot, amelyeket elszállítottak.
A kutyák különböző betegségekben – például méhgyulladásban vagy szaruhártya  fekélyben – szenvedtek, de akadt olyan eb is, akinek a hátsó lábain az izom elsorvadt a víz  és táplálékhiány miatt. Egy yorkshire terrier bal mellső lábát amputálni kellett, mivel a csonttöréskor a sürgős állatorvosi beavatkozás nem történt meg. 

A szerencsétlen jószágok ketrece
A szerencsétlen jószágok ketrece
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádlott bánásmódja alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását okozza, illetve arra is, hogy az állatoknak különös szenvedést okozzon. A Gyöngyösi Járási Ügyészség a nőt állatkínzás bűntettével vádolta. A bűncselekmény  büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.  A vádiratában az ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben kombinált büntetés, felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabására is indítványt tett. A  vádhatóság azt is indítványozta, hogy a bíróság a szabadságvesztés felfüggesztésének 
próbaidejére rendelje el a vádlott pártfogó felügyeletét - mondta el nekünk a Heves Vármegyei Főügyészség.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!