Drog

2024.07.03. 11:55

Gumicukor miatt fekszenek 31-en kórházban + videó

Kábítószeres gumicukrot vásároltak a fiatalok Budapesten, és rosszul lettek. A hatvani kórház toxikológusa, dr. Zacher Gábor ismertette a furcsa eset részleteit.

Heol.hu

Sokkal ütősebb anyagot fogyaszthattak a fiatalok a THC-nál – tetrahidrokannabinol, a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga – , akik a napokban a Váci utcában kábítószeres gumicukrot vásároltak, most pedig a toxikológián fekszenek – mondta a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor. A toxikológus hozzáfűzte, biztosat csak akkor lehet mondani, ha elkészül a szakértői vélemény az ügyben.

Gumicukor miatt fekszenek 31-en kórházban. Dr. Zacher Gábor ismertette a furcsa eset részleteit
Gumicukor miatt fekszenek 31-en kórházban. Dr. Zacher Gábor ismertette a furcsa eset részleteit (Archív fotó)
Forrás: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly

Ha valaki ezt elfogyasztja, nem túl meglepő, hogy kórházba kerül. Ha elektromos cigaretta liquidjét szívja az ember, amelyben van THC, a második slukk után a központi idegrendszerben van a hatóanyag. Ha valaki ezt megeszi, lassabb a felszívódás, és nem is száz százalékban szívódik fel az anyag.

Ez az anyag, amit a fiatalok fogyaszthattak, a pszichoaktív listán nincs rajta, hiszen akkor forgalomba sem lehetett volna hozni idehaza

– részletezte a toxikológus. Zacher Gábor beszélt arról is, hogy senki nem gondolhatta, hogy sima gumicukorról van szó, már az ára miatt sem, hiszen egy doboz ötdarabos kiszerelés 15 ezer forintba kerül belőle. Úgy fogalmazott:

Még a legelvetemültebb hülye sem gondolja, hogy ez normális gumicukor, biztosan van benne valami. Az üzletek azonban nagyon vigyáznak arra, hogy illegális terméket ne áruljanak

– hívta fel a figyelmet és megjegyezte, a pszichotrop szerek között van egy jó pár újabb fajta THC-analóg, amelyek még nem kerülhettek fel a a pszichoaktív listára. A toxikológián lábadozó fiatalokról azt mondta, nem gondolja, hogy – bár a sajtó erről cikkezik – életveszélyes állapotban vannak. Zacher Gábor szerint a fiatalok beszűkült tudatállapotban vannak, feltehetően aluszékonyak, de azért ébreszthetőek.

Nem gondolnám, hogy életveszélyes állapotban lettek volna ezek a mókusok meg mókuslányok

– fogalmazott. Arra, hogy mikor kerülhetnek ki a kórházból, azt mondta, feltételezhetően relatíve hamar a jól lesznek és hazamennek. A szakértő beszélt arról is, hogy egyetlen esetben lehet életveszélyes állapotról beszélni, amennyiben szintetikus marihuánát – biofű, varázsdohány – fogyasztottak, hiszen ezek okozhatnak szívritmuszavart és hirtelen szívhalált is, olyannyira, hogy idehaza a kábítószeres halálozások harmadát-felét okozzák.

Az esetről a Tények is beszámolt: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!