Visszaélt pozíciójával

2024.08.08. 10:45

Csődbűntettel vádolnak egy felszámolóbiztost

A vádlott, a felszámolóbiztos a kinevezését követően visszaélt a pozíciójával, áll a Heves Vármegyei Főügyészség közleményében.

Heol.hu

Egy felszámolóbiztost vádol csődbűntett elkövetésével az Egri Járási Ügyészség, közölte dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Businessman,In,Handcuffs,Feeling,Hopelessness,,Unfair,Trial,,Flawed,System , Csődbűntettel vádolnak egy felszámolóbiztost
Csődbűntettel vádolnak egy felszámolóbiztost (Illusztráció) 
Forrás:  Shutterstock

 A vádirat szerint a férfit 2016-ban nevezte ki az Egri Törvényszék egy csődbe ment csányi székhelyű gazdasági társaság felszámolóbiztosának. A felszámolással érintett cég vagyonát egy telephely képezte, a rajta található ingóságokkal együtt. A felszámolóbiztos a telephelyet 2017 karácsonyán értékesítette, és az így szerzett bevételből a hitelezői igényeket részben kielégítette. Maradt azonban olyan tartozás is, melyhez a hitelezők nem jutottak hozzá,  áll a Heves Vármegyei Főügyészség közleményében.

Ennek oka részben az volt, hogy a vádlott a kinevezését követően visszaélt a pozíciójával. A felszámolása alatt álló vállalkozás nevére a vállalkozás vagyonából még a telephely eladása előtt 2.379.294 Ft értékben tanszereket, építőanyagokat és berendezési tárgyakat vásárolt, melyeket azonban nem épített be és nem helyezett el a telephelyen, nem növelte ezekkel a cégvagyont, hanem a saját érdekkörében használta fel a dolgokat. A vádlotti érdekkör vagyona gyarapodott, a hitelezők kielégítésére szolgáló cégvagyon viszont jelentősen csökkent.

 A nyomozás során a vádlott az általa okozott hiányt megtérítette.

 A járási ügyészség hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntettel vádolja a férfit, akivel szemben arra tett indítványt a vádiratban, hogy a bíróság – beismerése esetén – egy év, kettő évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, továbbá 600 ezer forint pénzbüntetést szabjon ki vele szemben, emellett három évre tiltsa el őt a felszámolói foglalkozás gyakorlásától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!