Közokirat-hamisítás

2024.09.09. 11:25

Autót vásárolt a tudta nélkül

Kivonták a forgalomból az autóját, pedig nem is tudott róla, hogy megvette.

Heol.hu

Intellektuális közokirat-hamisítással vádol a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy 60 éves férfit - hozta tudomásunkra Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A vád szerint ő 2022-ben egy gépkocsit vásárolt bontási célra, melyet úgy kívánt feltüntetni, mintha azt nem elbontotta, hanem később továbbadta volna valakinek. Ennek érdekében szerzett egy szerződési blankettát, amin vevőként már szerepeltek egy általa sose látott egyéni vállalkozó adatai és a vállalkozás bélyegzőlenyomata. A blankettán a vádlott a saját adataival kitöltötte az eladói rovatokat, majd benyújtotta a hamis magánokiratot a gyöngyösi okmányirodába. Ez alapján a központi járműnyilvántartásban valótlan tartalommal bejegyezték az adásvételt, amitől fogva a közokiratnak minősülő közhiteles nyilvántartás hamis adatokat tartalmazott.

Az esetre úgy derült fény, hogy az átíratásról mit sem sejtő állítólagos vevőt az okmányiroda egyszer csak arról értesítette, hogy a nevén lévő gépkocsit kivonják a forgalomból olyan mulasztások miatt, melyeket ő a valóságban soha nem követett el. Ez alapján került sor feljelentésre.

A büntetőjog a közokirat-hamisítás többféle módozatát ismeri. Ezt a bűntettet követi el az, aki hamis közokiratot készít, vagy a közokirat tartalmát meghamisítja, de az is, aki közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba. Ez utóbbi elkövetési magatartást intellektuális közokirat-hamisításnak nevezik.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!