Tolvaj

2024.09.03. 19:55

Hat év fegyház a Török bazár betörőjének

Hamar eredményre vezető nyomozás, s az igazságszolgáltatási szervek meglehetősen gyors eljárása nyomán született a közelmúltban nem jogerős elsőfokú ítélet az egri Török bazár sérelmére elkövetett különösen nagy értékű lopás ügyében. Ekképpen tudósított a tárgyalóteremből a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság az 1990. április 7-i számában.

Dr. Szalay Zoltán

A lap abban az évben januárban adott hírt arról, hogy rendőrkézre került a kereskedelmi egységből csaknem 1,3 millió forintot eltulajdonító J. F. miskolci férfi. Bement hívatlanul az üzletbe. A páncélszekrény ajtajában találta a kulcsot. Az ott lévő lemezkazetták közül az egyikben – amit amúgy nyitva felejtettek(!) – 50 ezer forintra bukkant. A másikat – amelyben viszont több mint egymillió volt – kivitte a Népkertbe, ott felfeszítette, kivette belőle a pénzt, majd a kazettát eldobta. 

A nyomozók J. F.-et Tapolcán, a Flóra üdülőben érték utol. Ott pontosan 518 darab ezrest és 60 ezer forint értékű ékszert foglaltak le a szobájában. Később – a gyanúsítotti vallomása alapján – a helyiség leltárcédulájának mappájából előkerült közel 600 ezer forint értékű kincstári jegy. 

A Heves Megyei Bíróság büntetőtanácsa előtt a vádlott – beismerve a bűnösségét – azt vitatta, hogy a bazár ablakát nem ő törte be, hanem az már úgy volt, amikor odaérkezett. Tagadta azt is, hogy 1,3 milliót vitt volna el, szerinte ez az összeg legfeljebb egymillió 220 ezer forint volt. 

A bíróság a többszörös és különös visszaeső J. F.-et, akit egyébként előzőleg már ötször büntettek meg vagyon elleni bűncselekmények elkövetéséért, hat év fegyházzal sújtotta, mellékbüntetésül öt esztendőre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Megszüntette a feltételes szabadságát, s a Noviker Kft. javára polgári jogi igényt ítélt meg. 

A bíróság ítéletében enyhítő körülményként értékelte a terhelt beismerő vallomását, s azt, hogy a sértett fél nem tett meg mindent a vagyonvédelem érdekében. Súlyosító körülménynek vette a tettes többszörös büntetett előéletét, s azt, hogy a jelentős értékű lopások száma megnövekedett az utóbbi időben. A vádlott és védője enyhítésért, s a polgári jogi igény leszállításáért fellebbezett.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!