Tárgyalótermi előzetes

2 órája

Ittasan ellökte részeg barátját, aki belehalt az eséskor szerzett fejsérülésbe

Az Egri Törvényszék tárgyalási jegyzéke szerint ezen a héten tárgyalnak vármegyénk bíróságai emberölés miatt indult büntetőügyet, de érdeklődésre tarthat számot az Egri Járásbíróságon pénzmosás bűntette miatt elsőfokon folyó eljárás is.

Sike Sándor

Hétfőn tárgyalja az Egri Törvényszék Cs. N. büntetőperét, aki ellen vármegyénk főügyészsége gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat. A büntetőper érdekessége, hogy a terhelt és a sértett baráti viszonyban álltak egymással. Közbeszólt azonban az alkohol: amikor is a vádlott és a sértett egymás társaságában  presszóban italozással töltötték az időt. Idővel mindketten berúgtak. Következett a szóváltás, majd végül a presszóból való távozásuk. 

Nem sokkal később a vádlott megjelent a sértett lakóháza előtt, és ott várta a sértettet. Amikor a sértett hazaért – békülékenysége jeléül – meg akarta ölelni Cs. N.-t,  ám a vádlott előbb eltolta, majd az újabb öleléssel próbálkozó haverját eltaszította magától. A vádirat azt külön rögzíti, hogy ez az ellökés testi sérülés  okozásának szándéka nélkül történt.
A lökés hatására az ittas állapotban lévő sértett hátratántorodott, és a fejét az  ingatlana előtti kerítés betonalapzatába ütve hanyatt esett, melynek következtében  eszméletvesztéssel járó, életveszélyes koponyasérülést szenvedett. Az esetet követően a sérült embert kórházba szállították, műtétet hajtottak végre rajta,  azonban az elszenvedett sérülés következményeként életét vesztette. 
Az Egri Járásbíróság keddi tárgyalásán a törvényszéki ügynél jóval bonyolultabb megítélésű bűncselekmény bizonyítási eljárása folyik majd. Sz. P. és  társai ellen pénzmosás bűntette miatt emelt vádat az Egri Járási ügyészség.

A vádirat három pontba különíti el a terheltek cselekményét. Az elsőben azt rögzíti a dokumentum, hogy a másodrendű vádlott egy pénzintézetben bankszámlát nyitott annak érdekében, hogy  azon más által elkövetett büntetendő cselekményből származó pénzt fogadjon.  

Ismeretlenül maradt személy a számítástechnikai rendszerbe történő jogellenes beavatkozás útján több külföldi cég – svájci, egyiptomi, sri lankai – képviselőjét tévedésbe  ejtette azáltal, hogy azt állította: a cégekkel üzleti kapcsolatban álló más  külföldi cégek bankszámlaszáma megváltozott. 

A második vádpontban az áll, hogy a harmadrendű vádlott az első vádpontban említett bankszámlát nyitó társa felhívására egy pénzintézetben szintén bankszámlát nyitott annak érdekében, hogy azon ő is hasonlóan, tehát "más által elkövetett büntetendő  cselekményből származó" pénzt fogadjon. Erre a számlára egy olasz gazdasági társaság  tévedésbe ejtett alkalmazottja valóban utalt is több millió forintot.
Az ügyészség vádiratának harmadik pontja azt tartalmazza, hogy Sz. P. is hasonlóan cselekedett, amikor is rávette – az egymással élettársi kapcsolatban lévő – negyed- és ötödrendű vádlottakat arra, hogy  bankszámlát nyissanak ugyanezzel a céllal. Erre a számlára szintén  egy olasz cég "bepalizott", vagyis tévedésbe ejtett alkalmazottja utalt több millió forintot. 
A váddokumentum megállapítása szerint "a II., III. és IV. rendű vádlottak által nyitott számlákra mindösszesen több tízmillió forint utalás történt a tévedésbe ejtett cégektől".

Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában