2024.09.03. 08:40
Mustgázveszély fenyeget szüret idején
Egri borász mutatta meg, hogyan védekezik a színtelen gáz mérgezése ellen.
Modern elszívórendszerrel vagy a hagyományos gyertyás módszerrel igyekeznek elkerülni a borászok a mustgáz-mérgezést, erről forgatott a Tények.
A bor erjedésekor keletkező színtelen, szagtalan gáz nehezebb a levegőnél, az oxigént lentről felfelé szorítja ki, és szinte minden évben okoz tragédiákat, néhány éve egy 53 éves férfi halt meg a saját pincéjében. Szakemberek szerint éppen ezért ilyenkor nem szabad egyedül lemenni a borospincébe.
Egy egri borász, Árvai Sándor elmondta, nagyon gyorsan beindul a fermentáció, azaz a mustgáz képződése, és a szakember meg is mutatta, hogyan szorítja ki az oxigént ez a gáz.