Tolvajok

14 órája

Népszerűek a biciklik Tarnaörsön, lopják is őket rendszeresen

A településen több kerékpárt is meglovasítottak, egyik elkövető ráadásul egy többszörösen büntetett előéletű férfi volt.

Heol.hu

A Hevesi járás jellemzően sík vidék, ezért megszokott, hogy az ott lakók kerékpárral közlekednek. A használatban lévő kerékpárok magas száma ugyanakkor azzal is jár, hogy a Hevesi Járási Ügyészség illetékességi területén viszonylag gyakori a biciklilopás. Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész ilyen esetekről tájékoztatta portálunkat.

A,Thief,In,A,Balaclava,And,A,Hood,Breaks,The
Lopják a bicikliket Tarnaörsön
Lopják a bicikliket Tarnaörsön (illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Az első eset, amit említett egy 20 éves fiatal ügye, aki még 2022 nyarán lopott el egy 125 ezer forint értékű elektromos kerékpárt Tarnaörsön egy családi ház udvaráról. Ide a kerítésen átmászva jutott be, de kifelé menet már egyszerűbbnek látta, ha kivágja a dróthálót, és a nyíláson át tolja ki a nehéz járművet.

A járási ügyészség a dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolt elkövetővel szemben próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt - tette hozzá a sajtószóvivő ügyész, majd másik esetet is említett.

Szintén Tarnaörsön ugyanabban az évben augusztusban három biciklit is ellopott egy többszörösen büntetett előéletű középkorú férfi. Először a polgármesteri hivatal lakattal lezárt, 140 ezer forint értékű, „Belügyminisztérium” felirattal ellátott kerékpárját vitte el dolog elleni erőszakot alkalmazva a középület melletti tárolóból, azután egy 65 ezer forint értékű biciklit tolt ki egy magánház udvaráról, ahová jogosulatlanul ment be a nyitott kapun át. Végül egy kerítéshez támasztott, 40 ezer forintot érő, lezáratlan kétkerekűn akadt meg a szeme az utcán, úgyhogy élve az alkalommal, azt is ellopta.

Az üzletszerűen elkövetett lopásokkal vádolt terhelt esetében a járási ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta - fogalmazott dr Konkoly Thege László.

Segít a BikeSafe program

Kerékpárlopás esetén segítséget jelent, ha regisztráljuk biciklinket a BikeSafe programban. A rendőrség rendszeresen rendez olyan eseményeket, amelyek alkalmával ezt könnyen megtehetjük. A program lényege, hogy a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető nyilvántartásba kerülnek. Ezáltal a biciklik egy esetleges bűncselekmény esetén visszakereshetőek, könnyebb a felderítésük, valamint a tulajdonoshoz történő visszajuttatása is. Egy rendőr rögzíti a kerékpár adatait - szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek - majd fényképfelvételeket is készít róla.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában