Sikkasztás

2024.09.05. 11:23

800 ezer forintért eladta a tulajdonos bútorait a külföldi bérlő

Vaskályha, szekrények, tulipános láda, szobor is volt az eladott tárgyak között. A sikkasztást csak a kulcsok átvételekor vette észre a tulajdonos.

Heol.hu

Elsikkasztotta a bérlemény bútorait egy középkorú külföldi állampolgár egy kis bükki faluban. Az Egri Járási Ügyészség ezért a napokban vádat emelt ellene - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Még a vaskályhát is elsikkasztotta a külföldi albérlő
Még a vaskályhát is elsikkasztotta a külföldi albérlő
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Mint ismertette, a férfi még 2019 nyarán kötött szerződést a sértettel arról, hogy egy Bélapátfalva melletti községben bútorozottan kiveszi albérletbe a nő tulajdonában álló parasztházat. Innen 2022 tavaszán költözött ki, ám azt megelőzően – részben egy egri régiségkereskedőnek – eladta a házban található értékes lakberendezési tárgyak zömét. Ezzel a bérbeadó akkor szembesült, amikor megjelent a lakásban a kulcsokért.

Az ingatlanból akkorra már hiányzott egy kézzel festett tulipános láda, két hálószoba szekrény, két éjjeli szekrény, egy komód, egy asztal, egy szobor, a konyhai lámpa, valamint több dísztárgy. Korábban a berendezés részét képezte egy patinás vaskályha is, amelyet a vádlott kölcsönadott egy falubeli asszonynak. A bűncselekménnyel a férfi 800 ezer forintot meghaladó összegű kárt okozott, ami lefoglalással később részben megtérült a nyomozás során -  fogalmazott a sajtószóvivő ügyész.

Az ügyészség az érdekeltek kérésére idén januárban közvetítői eljárásra utalta az ügyet. A kormányhivatal azonban július végén arról tájékoztatta a vádhatóságot, hogy ez az eljárás nem zárult eredményesen, mivel a terhelt nem tartotta be a sértettel a közvetítő előtt kötött megállapodást. A magyar anyanyelvű férfi bocsánatot kért ugyan a tulajdonostól, de a kárát – ígérete ellenére – részletekben sem kezdte el megtéríteni.

Emiatt a járási ügyészség most nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja az elkövetőt, akivel szemben pénzbüntetés kiszabására és részleges vagyonelkobzásra tett indítványt a vádiratban, emellett indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze őt kártérítésre.

A sikkasztás a Büntető Törvénykönyvben

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el, és az elsikkasztott dolgok értékétől függően két évtől akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!